Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Маринов: Към камъка трябва да се подхожда бавно и с уважение

9
Снимка: Ани Петрова

Георги Маринов – скулптор, художник и галерист – открива нова самостоятелна изложба, озаглавена „Скулптура”. Тя е своеобразно продължение на юбилейната му изложба от миналата година. Експозицията в столичната галерия „Стубел“ включва 12 скулптури от камък и 12 рисунки, създадени от Маринов през последната година.

Съзряването на твореца

"Съзряването специално при скулптурата, а и при изобразителното изкуство въобще, става нормално след 40-годишнината, когато човек е оформил освен характера си и някакво философско виждане за нещата, да оценява натрупванията, впечатленията от живота, да овладее чисто технически умения."

"Паднали ангели", "Воини", "Отломки от времето" 

"Трите цикъла – това са посоки, върху които работя още от завършването ми на Академията. Не непрекъснато, но узряването на идеята е многостранен процес, почти независим от теб, провокиран понякога от почти незначителни събития..." 

Камъкът 

"В тази изложба са само черни камъни, колегите го наричат гложенски мрамор, а и витошкото габро е черен и труден за обработване камък, но затова пък е много впечатляващ. Материалът трябва да е първичен, защото у него са натрупването от създаването на Земята, на Вселената – все неща сложни, неразбираеми донякъде. А това, че чисто физически можем да хванем камъка и да го обработваме, както си искаме, е вторичната част, завършекът на това, което се предполага, че сме – връх на еволюцията на Земята. И би трябвало резултатът да е подобаващ. Към камъка трябва да се подхожда бавно и с уважение."

Падналите ангели са черни и без крила

"Не исках да са елементарно първосигнални нещата – заради самата притча – въздигането, красотата винаги по-бързо се възприемат – те са по-красиви, по-обещаващи. Но втората част – изгонването, падането, предполагаемата лична равносметка на всеки от тях, там за мен е по-интересната част. Това е и продължение на "Воините", където смисълът е не във войнствеността, а в борбата, войната със самия себе си – да преобърнеш себе си..."

Фрагментарността на съвремието

"Тая фрагментарност ни залива отвсякъде, оставяйки усещането, че можем и знаем всичко. Мекотата на самия камък я противопоставям на самия лом на камъка, така както е отцепен. Защото мекото и твърдото, освен че са стойности противоположни, те създават и един ритъм. И подредбата на последователността би трябвало да създаде ритъма, който да създава удовлетвореност, удоволствие."

Изложбата може да бъде видяна в столичната галерия "Стубел" от 18 ноември до 6 декември 2019 г. 


Снимки: Ани Петрова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18