Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кой източи язовир „Студена“

Местните избори се оказаха пагубни за Перник, тъй като само отлагаха решението на кризата, която остави града без вода

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Как се стигна до бедствената ситуация с водния режим в Перник? Защо сигналите за приближаваща криза са били пренебрегвани и ако сегашната власт е знаела това, защо в цялата предизборна кампания не го повдигна – тези тревожни въпроси зададе в „Нашият ден“ Ива Дойчинова на новоизбрания зам.-кмет на града Мирослав Стоицев.

Стоицев нямаше отговор на въпроса защо сигналите са били пренебрегнати, а причините за водния режим са много и кризата не е само в премълчаването преди местните избори. 

Месеци наред оттокът от "Студена" е надвишавал многократно притока и въпреки това до началото на ноември водоподаването за промишлеността не е било спряно. Многобройните и зачестяващи аварии, амортизираната водопреносна мрежа и загубите, достигащи до 60-65%, имат своя дял в създалата се ситуация.

Стоицев не даде убедителен отговор и на въпроса защо язовирът е захранвал "Стомана" Перник и едва след обявяването на водния режим подаването е спряно.

Стана ясно че, годината не е била по-суха от предишните, така че този път не можем да обвиняваме природата.

Как новата управа смята да се справи с кризата, за която не е подготвена?

"Тук думата трябва да имат ВиК специалистите – посочи Стоицев. Което отваря нови въпроси, например защо беше уволнен управителят на ВиК дружеството Иван Витанов, който е подавал сигнали за надвисналата опасност още от пролетта?

Витанов все още не е уволнен, той е на работа и продължава да взима решения – от една страна, каза зам.-кметът и добави, че оставката му би била стъпка в правилната посока.“ 

Ива Дойчинова и Атанас Паскалев

Тук се намеси и гостът в студиото Атанас Паскалев, инженер и член на УС на Асоциацията по водите, изтъквайки че:

Нови уволнения във ВиК само ще задълбочат кризата, тъй като там са специалистите, които трябва да посочат вариантите за действие.“

От позицията на експерт Паскалев говори за необходимостта от системно решаване на проблема, за създаването на „водни субсидии“ и за умното управление на водния ресурс. Чуйте целия разговор.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.