Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 години от рождението на диригента Юджийн Орманди

2
Снимка: wikipedia.org

В неделната Музикална вечер (24 ноември, от 22 часа) ще се насладим на майсторството на диригента Юджийн Орманди чрез няколко записа под негово ръководство. Повод е 120-годишнината от рождението му.

Името на диригента от еврейско-унгарски произход е неразривно свързано с един от най-големите американски оркестри. „Звукът на Филаделфия“ става запазена марка и отличителен белег на състава благодарение на неуморната работа и посвещение на музиканта и човека Юджийн Орманди. Това е едно от най-дългите взаимодействия в музикалната история между оркестър и диригент, продължило 44 години. 

Признат интерпретатор на музиката на късния романтизъм и 20 век, Орманди разширява репертоара на състава с многобройни световни и американски премиери, работи с най-големите съвременни композитори и изпълнители. Развива огромна звукозаписна дейност, благодарение на която са запазени живите изпълнения на музиканти като Артур Рубинщайн, Владимир Хоровиц, Исак Щерн, Рудолф Серкин, Емил Гилелс, Пабло Казалс, Ван Клайбърн, като особено място сред тях е отредено на композитора и пианиста Сергей Рахманинов.

Ще прозвучат две големи творби под диригентството на Юджийн Орманди – Първият концерт за виолончело от Дмитрий Шостакович, запазил спомена за гостуването на автора и солиста Мстислав Ростропович в САЩ през ноември 1959 г., и „Кармина бурана“ от Карл Орф, записана през следващата 1960 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50