Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралство Заувари – пътешествие към детството

Един баща тръгва на път с тримата си сина. На път за Кралство Заувари. "Това кралство се намира в Златибор в едно малко село Любиш. Ние казваме, че това е на гърба на географията. Това беше едно село без пътища, без електричество, там аз измислях моите играчки. И това кралство Заувари е една от моите игри. "Заувар" е персийска дума, която значи нещо дребно, което искаме да запазим, защото в бъдеще може да ни потрябва."

През седмицата у нас гостува най-известният съвременен сръбски детски писател Любивое Ршумович. Писателят се срещна с младите български читатели, за да им представи книгата си „Кралство Заувари“. Заувари – по думите на автора – са всички онези дребни неща, които правят всяко детство щастливо. Книгата е написана по увлекателен и разбираем за децата, но и за родителите им начин. „Авантюрата“, в която се отправят тримата главни герои и техният баща, е едно обикновено пътуване в провинцията, по време на което обаче момчетата успяват да научат невероятни полезни неща за природата, за човеците, за отношенията и чувствата между тях, за животните и за всичко онова, което няма как да опознаеш в големите градове. А ние, читателите на тази книга, успяваме да научим още един начин, по който родителите биха могли да общуват със своите деца и да превърнат прекараното заедно време в нещо незабравимо за цял живот.

Любивое Ршумович сподели в предаването "Артефир", че е много важен личният пример, даван от родителите. Те трябва първо да направят библиотека у дома: "Книгата е велик феномен, книгата е една от най-големите тайни на цивилизацията. Книгата е най-големият приятел на човек. Някои казват, че това е кучето. Аз съм имал и книга, и куче, и за мен със сигурност книгата е най-добрият приятел. Моето куче Медо умря, за съжаление. Аз съм написал книги за Медо и той продължава да живее..."

"Не съществува училище за родители, макар че, ако питат мен, трябва да има такова", категоричен е писателят.

Любивое Ршумович е най-известният съвременен сръбски детски писател. Автор е на повече от 85 книги за деца, дълги години работи като редактор на Детската програма на Радио "Белград", след което преминава в ТВ "Белград", където пише и поставя над 600 предавания за деца. Много от стихотворенията и емисиите му остават незабравима част от детството на редица поколения. Носител е на почти всички литературни награди в бивша Югославия и днешна Сърбия, както и на редица престижни международни награди.

Превод в ефир: Кристина Асенова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18