Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралство Заувари – пътешествие към детството

Един баща тръгва на път с тримата си сина. На път за Кралство Заувари. "Това кралство се намира в Златибор в едно малко село Любиш. Ние казваме, че това е на гърба на географията. Това беше едно село без пътища, без електричество, там аз измислях моите играчки. И това кралство Заувари е една от моите игри. "Заувар" е персийска дума, която значи нещо дребно, което искаме да запазим, защото в бъдеще може да ни потрябва."

През седмицата у нас гостува най-известният съвременен сръбски детски писател Любивое Ршумович. Писателят се срещна с младите български читатели, за да им представи книгата си „Кралство Заувари“. Заувари – по думите на автора – са всички онези дребни неща, които правят всяко детство щастливо. Книгата е написана по увлекателен и разбираем за децата, но и за родителите им начин. „Авантюрата“, в която се отправят тримата главни герои и техният баща, е едно обикновено пътуване в провинцията, по време на което обаче момчетата успяват да научат невероятни полезни неща за природата, за човеците, за отношенията и чувствата между тях, за животните и за всичко онова, което няма как да опознаеш в големите градове. А ние, читателите на тази книга, успяваме да научим още един начин, по който родителите биха могли да общуват със своите деца и да превърнат прекараното заедно време в нещо незабравимо за цял живот.

Любивое Ршумович сподели в предаването "Артефир", че е много важен личният пример, даван от родителите. Те трябва първо да направят библиотека у дома: "Книгата е велик феномен, книгата е една от най-големите тайни на цивилизацията. Книгата е най-големият приятел на човек. Някои казват, че това е кучето. Аз съм имал и книга, и куче, и за мен със сигурност книгата е най-добрият приятел. Моето куче Медо умря, за съжаление. Аз съм написал книги за Медо и той продължава да живее..."

"Не съществува училище за родители, макар че, ако питат мен, трябва да има такова", категоричен е писателят.

Любивое Ршумович е най-известният съвременен сръбски детски писател. Автор е на повече от 85 книги за деца, дълги години работи като редактор на Детската програма на Радио "Белград", след което преминава в ТВ "Белград", където пише и поставя над 600 предавания за деца. Много от стихотворенията и емисиите му остават незабравима част от детството на редица поколения. Носител е на почти всички литературни награди в бивша Югославия и днешна Сърбия, както и на редица престижни международни награди.

Превод в ефир: Кристина Асенова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58

Изкуство, история и романтика в романа "Благородството задължава" на Ангелина Ангелова

"Благородството задължава" е роман на българската писателка и авторка на исторически епоси Ангелина Ангелова. Той е трети в нейната творческа биография след "Сърцето помни", "Любовта на музата". Ангелина Ангелова се впуска в страстен танц от изкуство, минало и романтика. Действието в книгата се развива в средата на XIX век и пренася читателите от..

публикувано на 26.07.24 в 12:30

ЛАДУ за петнадесети път в Националната художествена академия

Между 1 и 31 август тази година за петнадесети път в делничните дни от 9 до 18 часа ателиетата на Националната художествена Академия ще съберат децата и учениците между 6 и 18 г., за да рисуват. Лятната академия за деца и ученици тази година е посветена на 130-годишнината от рождението на Жорж Папазов и летните Олимпийски игри в Париж. Изборът на..

публикувано на 26.07.24 в 09:00