Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм за Яна Язова

Калина Паскалева е авторката на филма „Изчезналото досие на Яна Язова“

Снимка: Държавна агенция „Архиви“

За смъртта на Яна Язова в архивите пише „инфаркт“, но всъщност това си е убийство при неизяснени обстоятелства. Това разказва Калина Паскалева, автор на документалния филм за трагично починалата писателка, наричана до 1944 година „детето чудо“. 

Във филма „Изчезналото досие на Яна Язова“ нейният изследовател Петър Величков разказва как с него се свързва един от полицаите, отговарящи за случая, който твърди, че Държавна сигурност е иззела всички материали по него. 

А един от тогавашните доктори в моргата казва, че не иска да говори нищо за случая защото „ще стане страшно“. Писателката е намерена задушена с колан около врата, разказва още филмът, а ключалките на квартирата ѝ са отключени. Чуйте още за документалния филм „Изчезналото досие на Яна Язова“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25
Кадър от филма „Триумф“

"Триумф" е големият победител на "Златна роза" 2024

Новият филм на Петър Вълчанов и Кристина Грозева триумфира с пет награди на 42-рия Фестивал на българското кино "Златна роза". "Триумф" получи голямата награда за най-добър филм заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността. Филмът взе и отличията за сценарий и най-добра женска..

публикувано на 27.09.24 в 10:05

"Тортила флет" по Джон Стайнбек – нов спектакъл на театър "Кредо"

60-ият юбилеен сезон на театър 199 "Валентин Стойчев" започва с премиера на спектакъла "Тортила флет", създаден по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек на театър "Кредо". Спектакълът разказва "историята на Дани, приятелите на Дани и къщата на Дани и как тия три неща станаха едно" – история за група скитници и една къща на..

публикувано на 27.09.24 в 08:25

24-часов театрален маратон за втори път в Габрово

На 27 и 28 септември Габрово отново е домакин на 24-часовия театрален маратон, наречен "Театър 24". Първото му издание беше отличенo единодушно от публика и жури за най-доброто културно събитие в Габрово за 2023 година. Организатор на театралния празник е независимата театрална формация "Малка театрална компания" в партньорство с Драматичния..

публикувано на 27.09.24 в 07:55

Разтърсващата "Операция САБЯ" на "Златна роза" 2024

Сръбско-българският сериал "Операция САБЯ", който имаше световна премиера на CanneSeries 2024 и получи наградата за най-добър актьорски състав, се срещна за първи път с българската публика на 42-рия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна. Историята, която се очаква догодина да тръгне в ефира на bTV, следва вече утвърдения..

публикувано на 26.09.24 в 17:25