Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Хофманови разкази“ на виенска сцена

събота, 14 декември, от 20 часа

Дмитрий Корчак и Олга Перетятко
Снимка: wiener-staatsoper.at / Michael Pöhn

В оперната вечер ще излъчим „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах, спектакъл от сезона на Виенската държавна опера, с който се отбелязват 200-години от рождението на композитора. Записът е от 11-и и 15-и септември тази година, с участието на тенора Дмитрий Корчак като поета Хофман. Сопраното Олга Перетятко се превъплъщава в трите женски образа – Олимпия, Антония и Жулиета. Мецосопраното Гаел Аркез е в ролите на Музата и Никлаус. Бас-баритона Лука Пизарони е Геният на злото, представен в съответните действия като градския съветник Линдорф, оптика Копелиус, д-р Миракъл и магьосника Дапертуто. Участват също Михаел Лауренц (тенор), Дан Пол Думитреску (бас), Зориана Кушплер (мецосопран), Игор Огнишченко (тенор), Луканйо Мояке (тенор), Александро Мойсюк (бас), Самуел Хаселхорн(баритон), Клеменс Унтеррайнер (баритон).
Хор и оркестър на Виенската държавна опера. Диригент Фредерик Шаслен.

„Любовта те прави сляп, изкуството ти дава свобода – така Хофман би определил своя собствен живот“, казва диригентът на спектакъла Фредерик Шаслeн. Това е основната идея на „Хофманови разкази“, определена от композитора като „фантастична опера“. В края на живота си Жак Офенбах осъществява своята мечта да композира в жанра на голямата френска лирична опера. Творбата е създадена върху пиеса на Жул Барбие и Мишел Каре на основата на приказки на Е.Т.А. Хофман. Интересна е структурата ѝ – пролог и епилог, които рамкират трите новели, трите разказа за любовните разочарования на младия поет. Чудесната мелодична дарба на Офенбах ни дарява запомнящи се моменти – песента на Хофман за джуджето Клайнцак от епилога, сцената на куклата Олимпия, баркаролата на Жулиета и Никлаус от трето действие са сред тях.


Съдържание на операта „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах

В последния час на оперната музикална вечер ще си припомним спектакъл от 2012 г. на операта „Ловци на бисери“ от Жорж Бизе. Много са връзките между двамата композитори. Либретистът Мишел Каре, който работи над двете заглавия, Леон Карвальо, директор в различни периоди на Опера Комик и Театър Лирик, който помага за сценичното поставяне на двете заглавия на Офенбах и Бизе. Също Ернест Гиро, който довършва „Хофманови разкази“ след смъртта на автора и който, като близък приятел на Бизе, пропагандира творбите му. Последната връзка е участието на тенора Дмитрий Корчак в ролята на Надир. В спектакъла на Опера Комик той си партнира с българското сопрано Соня Йончева като Лейла, баритона Андре Ебоер като Зурга и баса Никола Йесте като Нурабад. Участват също хор „Аксантус“ и Филхармоничния оркестър на Радио Франс. Диригент е Лео Хюсеин.

Съдържание на операта „Ловци на бисери“ от Жорж Бизе


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Музикамерон“ – нови пътища за камерната музика

Един нов и обещаващ проект изгрява на българския музикален небосклон. Това е сдружението за камерна музика „МузиКамерОн“ , основано от трима ярко изявени в своята област български изпълнители: виолистът Румен Цветков, виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Виктория Василенко. Основната идейна художествена концепция на тримата музиканти и..

публикувано на 18.09.21 в 12:15
Марио Диаз

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия...

публикувано на 17.09.21 в 09:41
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05

Новият сезон на Благоевградската опера

Този сезон е юбилеен за театъра в Благоевград. Камерната опера навърши 50 години. Началото на специално общество ангажирано с поставянето само на камерни опери е поставено през 1972 г. по идея на Пламен Карталов, който става негов директор, главен художествен ръководител и режисьор. Първата постановка е „Любов и хитрост“ на Хайдн. Сред..

публикувано на 16.09.21 в 12:15