Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Серьожа е много тъп“ или по пътя на една пиеса

Адриян Филипов, Иван-Александър Дойчев, Петьо Кръстев и Антъни Пенев (от ляво надясно)
Снимка: Латинка Светозарова

Дмитрий Данилов е руски драматург, автор е на дванадесет книги, сред които – повести, стихосбирки и романи. Миналата година Дмитрий Данилов получи за пиесата си „Човекът от Подолск“ и голямото отличие „Златната маска“. Въпреки това за себе си Данилов казва, че не е театрален човек. Но вече има четири пиеси, които се играят на много сцени.

Наскоро Данилов беше у нас за премиерата на пиесата си „Серьожа е много тъп“, поставена на сцената на Плевенския драматично-куклен театър „Иван Радоев“, под режисурата на Васил Василев.

Вървим по следите на пиесата „Серьожа е много тъп“ – от написването ѝ, през идеята за поставянето ѝ у нас до реализацията на текста на сцената на Плевенския театър. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нева Мичева на фона на асоциална дистанция в Staatsoper в Берлин

„Говори с Нева“, „Маслини“-те на Керет и други карантинни истории

Тази седмица литературната онлайн рубрика „Още от Аларма“ на сайта на програма „Христо Ботев“ стъпва върху реално осъществено предаване от разгара на извънредното положение (април 2020 г.) – предаване от типа, станал изключително функционален (а и атрактивен) във времената, когото директният контакт със събеседника беше невъзможен с оглед опазването на..

публикувано на 27.05.20 в 18:25

Солидарност в културата: онлайн моноспектакъл „Монолози в стаята“

„В началото на изолацията започнах да репетирам монолози от филми и да се записвам с телефона, защото ми се играеше. Отдавна исках да работя върху текстове от филми и най-после имах време. Постепенно това намерение обзе цялото ми ежедневие. Обсебваща креативност – какво повече може да иска един артист.  Реших да експериментирам и да превърна няколко..

публикувано на 27.05.20 в 17:52
Добриела Попова

Още за актьорите на "Хумор и сатира": Добриела Попова

В "Хумор и сатира" традиционно записват знаменити актьори. И това е една дълга традиция. В предаванията на редакцията, съхранени в архивите, а някои и в "Златния фонд" на Националното радио, се чуват гласовете на легенди като Калоянчев, Парцалев,Коста Карагеоргиев и много, много други. Тази традиция се спазва и до днес. В няколко публикации са..

публикувано на 27.05.20 в 14:18

Две нови заглавия на книжния пазар

Излезе първата у нас „Енциклопедия на тероризма” от Иван Първанов с логото на престижно българско издателство. Първанов е историк, журналист, писател документалист и автор на редица книги на историческа и политическа тематика, сред които: патриотичният том „Българските паметници”, „Атентатите на XX век”, „Свещеният Джихад”, „Кремъл – власт и..

публикувано на 27.05.20 в 13:50

СБП връчва годишните си литературни награди за 98-и път

Годишните награди за литература на Съюза на българските писатели за отминалата година ще бъдат връчени официално на 28 май от 11 часа в градината „Парнас“ на ул. „Шести септември“ 35 в столицата, където се намира СБП. Отличията са важни за творческото самочувствие на българските писатели. Това е почти стогодишна традиция. Над 450 книги на наши..

публикувано на 27.05.20 в 11:37