Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първата българска книжарница във Виена

БНР Новини
Снимка: Buchnica

"Бухница" се нарича първата българска книжарница, отворена във Виена. С една от създателките ѝ, Елица Николова, ви среща Ирина Вълчанова в рубриката "Срещи в скайпа". 

Елица и съпругът ѝ Анастас решават, че във Виена има нужда точно от българска книжарница. Самата Елица шеговито определя идеята като егоистична: до този момент, за да се сдобият с българската литература, тя и съпругът ѝ, с когото живеят в града от близо две години и половина, прибягвали до това да си я поръчват по приятели или да се запасяват с книги, всеки път когато се приберат в България. Накрая обаче решават, за да си спестят това неудобство, сами да направят българска книжарница в града, в който живеят. Оказва се, че те не са единствените българи във Виена, които имат нужда от лесен достъп до българска литература. 

Разберете откъде идва името на книжарницата, каква е връзката ѝ с българското вино и как е бил осъществен проектът, както и повече за работата на Елица Николова в първото българско училище във Виена. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Свободата води народа“, Йожен Дьолакроа - 1830 г.

„С“ като свободата

„С“ като свободата и „С“ като стереотип. Какви са границите на свободата, за вътрешната и външната свобода, за свободата от гледна точка на правото, философията и психологията. Какви са допирните точки в разбирането ни за нея и къде са противоречията ни? Свобода (лат.  libertas )  е способността на съзнанието  да мисли и действа в съответствие с волята..

публикувано на 25.01.21 в 09:00

Децата искат да разбират света без страх

Книговище.бг, платформата за насърчаване на детското четене и функционалната грамотност сред децата, започва изграждането на първата по рода си в България сериозна медия за деца от 7 до 14-годишна възраст. В нея, на език ясен и достъпен, ще се пише по всякакви важни теми, отнасящи се до съвременния свят, както и за събития, които се случват в България и..

публикувано на 25.01.21 в 08:15

Комуникацията като изкуство

Поведението на политиците, какво ни внушават и какво вижда, чува и разбира обикновеният зрител и слушател?  Какво ни показа инаугурацията на Байдън –  политическо обръщение към нацията и света, придружено от емоционална подкрепа на артистите – послание за обединение, цялост, сила и сигурност. Кои са белезите, от които зависи посланието на една реч,..

обновено на 24.01.21 в 09:57

Духовната слепота

Очите са дадени на човека от неговия Създател не само за да гледа, но и да вижда. Колко често сме се замисляли, като гледаме някого, че той е Божи образ и подобие? Колко често в природните богатства и красоти, които ни заобикалят, сме видели ръката на Създателя? Благата, които притежаваме, не използваме ли предимно за задоволяване на човешките си..

публикувано на 24.01.21 в 09:25

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша

Какво е бъдещето на достъпа с въжени линии до Витоша? Какво се предвижда, какво може да бъде променено и с какво може да бъде улеснен достъпът до планината? За съжаление ангажименти на главния архитект на Столична община не му позволиха да участва в разговора в предаването "Нашият ден". Добре е, а може би е задължително да има гледната точка на местната..

публикувано на 22.01.21 в 14:15