Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Колхида“ – не битка за златното руно, а знак за безспирното пътуване на поета

Честит рожден ден на поета Георги Константинов

БНР Новини
Георги Константинов и Дарина Маринова
Снимка: Василена Мирчева

Днес поетът Георги Константинов приема поздравления за рождения си ден. А вчера, в навечерието на своя празник, представи пред публиката, изпълнила до краен предел фоайето на Столичната библиотека, най-новата си поетична книга „Колхида“. Съставител на изданието с избрани стихотворения от Георги Константинов е поетът Маргарит Жеков.

„Колхида“ е едно от знаковите стихотворения на Георги Константинов от стихосбирката му „Общителен самотник“, издадена през 1982 година. Но под това обединяващо заглавие „Колхида“ в сборника с избрана поезия откриваме както известните: „Миг като вечност“, „Как се ражда дракон“, „Пустиня“, „Елени в житата“, „Гъливер“…, така и съвсем нови творби, създадени през отминаващата вече 2019 година. 

На добър час на „Колхида“! Честит рожден ден на автора ѝ – поета Георги Константинов! 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се освободим от емоционално незрелите хора

Американската клинична психоложка Линдзи Гибсън изследва емоционалната незрялост в новата си книга "Да се освободим от емоционално назрелите хора". Авторката предлага стратегии за трансформиране на връзките с емоционално назрелите хора в нашето обкръжение и трайно освобождаване от незаслужените очаквания и емоционални капани в отношенията с тях...

публикувано на 24.02.24 в 09:20
Димитър Ненов

Нова книга, посветена на ерудита Димитър Ненов

"Пианист, композитор, диригент, критик и архитект" – така сам се определя приживе класикът Димитър Ненов. Тази година се отбелязват 120-годишнина от неговото рождение и 70-годишнина от смъртта му.  На 26 февруари от 18:00 ч. в Централния дом на Съюза на архитектите в България ще се състои представяне на "Архивът на Димитър Ненов в Дрезден" – новата..

публикувано на 23.02.24 в 15:50

Авантюра с яйца, тренировка по хокей, приключение с трактор в програмата СФФ за деца

Смях и приключения очакват най-младите зрители на 28-ия София филм фест! Програмата "СФФ за деца" включва филми, обиколили света, които през март ще могат да бъдат видени на голям екран в София. За втора поредна година главен селекционер на детската рубрика на фестивала е режисьорът Андрей Хадживасилев. В последно време режисьорът е..

публикувано на 23.02.24 в 15:30

"Да питаме Сирака" гостува на Българския културен институт в Братислава

За първи път екипът на предаването "Какво се случва" прескача границите на България и задава вечния си въпрос от Братислава. Програмата за култура на Българското национално радио "Христо Ботев" гостува на българската общност в словашката столица , за да представи творческото наследство и идеите на талантливия художник, критик, поет, театрал и..

публикувано на 23.02.24 в 14:40

Започва поредицата "Представленията, които ни създадоха" в Yalta Art Room

"Представленията, които ни създадоха" – под това мото ще премине новата инициатива на независимото пространство за култура Yalta Art Room в София. Това ще бъде серия от осем дискусии, в които ще участват едни от най-значимите творци, свързани с театралното изкуство в България. Входът за всички срещи е безплатен. Зрителите, които не могат да присъстват в..

публикувано на 23.02.24 в 14:35