Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премълчаните тайни на зографското съсловие

Снимка: издателство „Инле“

Какво още не знаем за професионалните тайни на българските майстори, изпод чиито вълшебни ръце са излезли десетки шедьоври, онези църковни стенописи, чието символно значение е забулено в мистерия?

Зографите не само са използвали таен език, включващ алхимични названия на различните пигменти и вещества, с които са работели, но са закодирали и създадените от тях образи, както и цялата система от символи, чието значение вече е забравено. Например и днес се питаме коя е загадъчната жена в центъра на композицията „Колелото на живота“, защо някои от светците ни са крилати за разлика от другите техни подобия, защо изворите на река Йордан са антропоморфни, какво символизират кинокефалът св. Христофор и енигматичният, наподобяващ Бафомет, образ от Чуриловския манастир?

Този разговор е продължение на предишни предавания, но съдържа най-новите проучвания и обобщени изводи за тайния код на българските майстори зографи от всички български школи.

В разговора за премълчаните тайни на зографското съсловие ще участват Марияна Шабаркова-Петрова и Александър Тренев, които  ще се опитат да ни помогнат да видим тази част от националното ни наследството по нов начин.
По телефона в диалозите се включи Албена Раленкова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ильо Войвода (снимка от Анастас Карастоянов, Белград, 1867 г.)

Премълчаната история на Ильо войвода

Кога за пръв път 3 март е обявен за празник – официален, а сетне и национален, какво реално се е случило на тази дата? В празничното издание в разговора с проф. Петко Ст. Петков и историка Янко Гочев се търсят отговорите на тези въпроси, става дума и за митологемите от Сан Стефано. Останалото време в предаването е посветено на Илия..

публикувано на 03.03.21 в 17:23

Фитнес за мозъка

Брзото ченете е мтедоика аз уксонеро взърипемане ан ифноамрицята. Току-що прочетохте изречение, в което местата на буквите във всяка дума (без първата и последната) бяха разменени. Това е само един пример за начините, по които възприеме информацията, която даден текст съдържа. Спомнете си Бързоходеца от „Приключенията на барон..

публикувано на 03.03.21 в 08:15

Ще станат ли безполезни сегашните ваксини

Вирусът SARS-CoV-2 като всички коронавируси е РНК-вирус, който мутира почти веднъж месечно. Различните му варианти обясняват и защо в определени части на света вирусът предизвиква различни по тежест инфекции и защо при различните хора заразата преминава различно. Сред най-притеснителните за учените и здравните експерти варианти са британският,..

публикувано на 02.03.21 в 08:45

В Мексико сити музеите са безплатни веднъж седмично

Mексико сити – 22 милиона души (заедно с предградията), смрад, тежък трафик, смог, раздираща битова престъпност. От всички наслоени в съзнанието ни твърдения все още валидно за мексиканската столица е само едно – тя продължава да е третият по гъстота на населението град в света. Очакваш въздухът да има вкус на облизани 5 стотинки и да виждаш това,..

публикувано на 01.03.21 в 13:04

Разумът на чувствата

„Мога ли да разчитам на този човек? Мога ли да уважавам този човек?“ Еволюционните психолози казват, че това са първите два въпроса, които несъзнателно всеки от нас си задава, когато срещне непознат. Способността да разчитаме намеренията и емоциите на околните е била важна част от развитието ни като вид и е ключова за отношенията ни до днес. Има..

публикувано на 01.03.21 в 09:35