Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Бонев: Нямаме нужда от повече коли, имаме нужда от мобилност

Няма как да създадем алтернатива на автомобилите без добре изграден, редовен и бърз градски транспорт

БНР Новини
Ива Дойчинова и Борис Бонев
Снимка: Здравко Петров

Копенхаген, Виена, Париж, Берлин - накъдето и да се обърнем за добри примери в решаването на проблема с градската мобилност, виждаме последователно приложени мерки за намаляване на използването на личен автомобил. Успешната градска политика предполага движението из града да става с градски транспорт или алтернативни форми на придвижване.

Изграждането на удобна система на обществен транспорт би спомогнала и за решаването на проблема с мръсния въздух в София. През зимата основен замърсител е отоплението на твърдо гориво, само че колите се движат целогодишно, така че няма как да ги пренебрегнем като фактор.

Бонев намира за правилно решението на общината големите автомобили да плащат по-висок данък, въпреки, че е гласувал "въздържал се". Проблемът идва оттам, че решението е лошо комуникирано: взето е бързо и без предупреждение, а и не е ясно къде ще отидат парите, които ще се вземат под формата на повишен данък.

Предстои и завършване на някои покрили се с печална слава ремонти и започването на нови. Как да избегнем и този път обновените пространства да погълнат милиони, а да се превърнат в мъртви зони и паркинг?


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Отбелязваме 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

Илинден е денят, в който се почита Свети пророк Илия. По стар стил той се отбелязва на 2 август, а по нов – на 20 юли. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк, заедно с Моисей. Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. Днес имен ден имат: Илия, Илиян, Илин, Илина, Илияна и Илко. На днешния ден..

обновено на 02.08.24 в 09:33

Театър "Феникс", където различията изчезват

В ефира на предаването "Нашият ден" гостува Пламена Янкова , ръководител на театрална формация "Феникс". Тя разказа за прераждането на формацията и за това как младежи с и без увреждания преодоляват границите помежду си чрез театралното изкуство. Изкуство срещу дискриминацията на хора с умствени затруднения Деца със СОП, или как да..

обновено на 01.08.24 в 11:12

Любовта в действие: Спомен за отец Димитър Вукадинов

Днес често говорим за любовта – споделяме крилати фрази в социалното пространство за това как тя е в основата на всичко, как ще ни спаси, укоряваме се един друг за липсата ѝ, четем истории, в които тя е главната героиня. Но има хора, които проповядват любов не с думите си, а с поведението си. Един такъв човек е бил обичаният столичен свещеник..

публикувано на 01.08.24 в 09:56
Д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър

Д-р Цветеслава Гълъбова: В топлите дни има обостряне на психозите

В ефира на предаването Lege Artis д-р Цветеслава Гълъбова обясни, че по статистика в топлите дни и месеци се наблюдава обостряне на психозите и отключване на нови психози. Докато депресиите не са толкова чести, маниите и обострянията на шизофренните психози са разпространени. "Науката все още няма обяснение защо това е така", казва тя.  Според д-р..

обновено на 31.07.24 в 14:45