Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приключения отвъд страха

БНР Новини
Снимка: Личен архив

Този път рубриката "География на сетивата" на предаването "Семейно радио" ни среща с Калинка и Виктор Асенови и ни отвежда през българските върхове и пещери, чак до далечен Непал.

Двамата са приключенци в истинския смисъл на думата, а в студиото ни гостуват в компанията на Карма и Идалго – два прекрасни лабрадора. Освен членове на тяхното семейство, Карма и Идалго са кучета водачи, защото Калинка и Виктор са незрящи. Това обаче ни най-малко не им пречи да се занимават с екстремни начинания. Калина учи психология в СУ "Св. Климент Охридски", а Виктор е завършил социална педагогика и в момента работи в сферата на продажбите. 

Сред техните екстремни хобита са изкачването на планини, спускането в пещери, летенето с парапланер и скачането с парашут. Водещото за тях е любопитството и нуждата непрестанно да се предизвикват с нови изпитания. 

С подкрепата на своя пещерен клуб "Ъндърграунд", Калинка и Виктор стават първите незрящи пещерняци в световен мащаб. Двамата изпитват не по-малка любов към върховете. Първото им постижение е българският Вихрен, а връх Мусала е мястото, където Виктор предлага брак на Калинка.

Най-смелото им начинание до този момент е пътешествие до Непал и изкачването на петхилядник. Повече за многобройните приключения на семейство Асенови, за това как се тренира куче водач за планинско катерене и пещерно дело, както и за бъдещите им екстремни планове, чуйте в разговора им с Ирина Вълчанова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Щерьо Ножаров

Щерьо Ножаров: България има нужда от агресивна промяна на икономическата политика

Националният план за възстановяване и устойчивост представя вижданията на правителството и обществото за начина, по който трябва да бъдат адресирани структурни проблеми в икономиката, чрез вътрешно съгласувана и последователна комбинация от реформи и инвестиции.  Интелигентна индустрия, кръгова и нисковъглеродна икономика, биоразнообразие, устойчиво..

публикувано на 04.12.20 в 13:00

Бъдете състрадателни и милосърдни

Владина Цекова е превеждала слушателите през Камино. Този път, като гостенка на рубриката "Главен герой" на "Нашият ден", тя ни превежда по друг път, този на преболедуването на Covid-19 – от първите симптоми до приема в болница. Като всеки път и този предлага изпитания, но и срещи с истински Хора и важни житейски уроци. "Не позволявам пред мен да се..

публикувано на 04.12.20 в 11:38

15 години частно съдебно изпълнение в България

Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на отбелязването на 15 години частно съдебно изпълнение в България 12 млрд. лв. са възстановили частните съдебни изпълнители на бизнеса, гражданите държавата и общините от 2005 г. Антикризисните мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на..

публикувано на 04.12.20 в 11:30
Христо Панчугов

Панчугов: Потенциалът на правителството и приоритетите на обществото се разминават

Националният план за възстановяване и устойчивост – каква е пресечната точка между посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК? Политологът Христо Панчугов даде в "Нашият ден" своята оценка за този план: "Това лято – на протести, на отсъстващ от управлението на държавата премиер, на безтегловност от страна на министрите поради липса на..

публикувано на 04.12.20 в 10:45
Юлиана Николова

Юлиана Николова: В нашия български план няма реформи

Националният план за възстановяване и устойчивост – посоката на България като част от ЕС и приоритетите на ЕК. "В условия на висока степен на несигурност, породена от Covid-19 пандемията, ограничаването и контрола на разпространението й, както и справянето с извънредните последици от нея са основни задачи на правителството. Настоящата ситуация..

публикувано на 04.12.20 в 10:20