Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С любов към музиката и храната

БНР Новини
Коста Костов
Снимка: Личен архив

Коста Костов е българин, който от дълги години живее в германския град Кьолн. С него ви среща Ирина Вълчанова в рубриката "Срещи в скайпа". Макар че има много и разнородни интереси, Коста определя себе си като пътуващ

готвещ диджей или диджействащ готвач.

В Кьолн той попада почти случайно и с голяма доза късмет, следвайки желанието си да продължи образованието си и заниманията си с лингвистика и немска литературата – завършил немска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Деветдесетте години обаче се оказват трудни за българите, които искат да продължат образованието си в Германия, заради липсата на двустранни споразумения за висшето образование. След две години чакане се оказва, че е приет в Кьолн, където успешно завършва история и филология, а след това остава да живее в града.

Воден от присъщото за него любопитство, Коста Костов решава да се опита да заживее в тази чужда страна, а двайсет години по-късно начинанието му се оказва успешно – той е дипломиран готвач и радиоводещ в немскоезичното радио "Космо", което е насочено предимно към емигрантските диаспори в Кьолн, Бремен и Берлин.

От 2016 г. води и своя рубрика, озаглавена "Коста готви". Повече за нея и за това какво всъщност е попрището на един пътуващ, готвещ диджей, можете да научите в разговора. Слушайте ни до края и този път, защото  Коста ще сподели с вас и една интересна южноамериканска рецепта за приготвяне на вегетарианско севиче.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Михаил Митев: Освен свобода на словото, да има и свобода на съвестта

Освен свобода на словото, трябва да има и свобода на съвестта, защото съвестта е нещо, с което се будим и лягаме. И без чиста съвест едва ли ще бъдем свободни, а без свобода не се живее на този свят. Това казва младият радиожурналист Михаил Митев в "Нашият ден". Радио „Реакция“ е независима студентска медия, която се помещава в Студио 69 на..

публикувано на 03.12.20 в 11:30

За спасяването на старите гори

За спасяването на старите и крайречните гори, за сертифицирането на горските масиви и за възможността да ги пазим сами, като сигнализираме за незаконни действия. Каква беше тази година за българските гори? Координаторът на програма "Гори" на WWF България Нели Дончева споделя своя опит в "Нашият ден": "Тази година беше интересна за българските гори...

публикувано на 03.12.20 в 10:05

Политици поеха ангажимент към забраната на фермите за ценни кожи у нас

В петък (27 ноември) се отбеляза Световният петък без ценни кожи. Той съвпада с Черния петък неслучайно – на този ден стотици хиляди продукти с ценни кожи стигнаха до потребителите. Много хора допринесоха за жестокостта към животните във фермите. Заради доказания факт, че норките са разпространители на Covid-19, тази година животните..

публикувано на 03.12.20 в 08:35

Когато земеделието не е бизнес, а оцеляване

Каква беше турбулентната 2020 година за малките земеделски производители? "В стремежа си да направим земеделието по-доходоносно и храната по-атрактивна и дълготрайна, ние пропускаме много. Имаме прекрасна земя и се опитваме да използваме друг подход", казва Тихомир Трайков, земеделски производител от Полски Тръмбеш. Той разказва как се справя в трудните..

публикувано на 02.12.20 в 12:46

Алберт Айнщайн и теорията на относителността

Общата теория на относителността е публикувана от Алберт Айнщайн през 1915 година. Преди общата теория на относителността гравитацията се е смятала за „сила“, която действа между обекти с маса. Общата теория на относителността на Айнщайн обаче променя този възглед за гравитацията. Според нея нашата Вселена се състои от 3 пространствени измерения +..

публикувано на 02.12.20 в 09:52