Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Честита Василица!

БНР Новини
Кемал Еюб, Ива Дойчинова и Наталия Цекова
Снимка: Здравко Петров

Празниците са чудесен повод да опознаваме другия и неговата култура. По тази причина на Василица, ромската Нова година, център "Амалипе" организира кампанията „Да възстановим мостовете между нас“ в София. 

Деян Колев от организацията разказа за кампанията, в която се включват над 300 ученици от 37 училища от цялата страна. Те идват в София на 14-и януари, за да покажат богатството на ромската култура и нейната връзка с културата на етническите българи и другите етноси в нашата обща родина. За тях вратите си ще отворят основните национални институции и дипломатически мисии.

Деян Колев от "Амалипе", както и гостите в студиото – актрисата Наталия Цекова и бившият председател на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп – бяха единодушни, че представата за ромите като за хора, които нехаят за образованието на децата си, не е вярна. 

Ромските семейства, като всички родители, искат най-доброто за децата си и повечето от тях знаят, че пътят към него минава през образованието. Тук грехове има обществото ни – тъй като децата, посещаващи т.нар. "десегрегирани училища", се натъкват на проблеми, неприемане и омраза. 

Успешните примери на роми, които са се реализирали добре, не са никак малко, друг е въпросът дали искаме да ги видим, защото предразсъдъците са нещо удобно – свеждащо сложни проблеми до прости решения. 

Но е добре да се замислим кой ни насъсква едни срещу други, използвайки език на омразата и превръщайки едни хора в изкупителна жертва за всички проблеми на обществото.

Макар и бавна, промяната на стереотипите е възможна, а празникът е добър повод да се вгледаме в общите неща и онова, което ни свързва.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлана Тилкова, Стефан Димитров и Богдана Карадочева

Богдана Карадочева и Стефан Димитров пяха за романтичен пътеводител

Богдана Карадочева и Стефан Димитров създадоха незабравим празник при представянето на книгата „София. Адресите на любовта“ от Магдалена Гигова. Те тематично изпяха две песни – едната за любов, а другата – за столицата (с изричната уговорка, че вече не е нито тъмна, нито страшна) и предизвикаха бурните овации на присъстващите, които им пригласяха..

публикувано на 30.10.20 в 15:25

Д-р Павлина Михайлова: Спешно се търсят донори на плазма

В тези тежки дни, когато коронакризата у нас се задълбочава, дни изпълнени със страхове от едни и егоизъм и злоба у други, един човек успява да даде искрици надежда, че все още има хора готови да направят добрина за другия, че все още съществува емпатия сред нас, успява да върне вярата в хората и да покаже , как може да се помогне на болните от Ковид, а..

публикувано на 30.10.20 в 14:44

Covid криза, тероризъм и мюсюлмански бойкот във Франция

От полунощ Франция е в национална карантина в опит да се справи с бума на заразените с коронавирус. Французите ще могат да напускат дома си само за да пазаруват храна и лекарства, да отидат на работа или по неотложни семейни причини. В тази тежка ситуация при пореден терористичен акт тунизиец уби трима души в Ница. В рамките на месец във Франция се..

публикувано на 30.10.20 в 12:00
Валентин Попов/ личен архив

Валентин Попов: На коя линия е МВР и какво е финансовото изражение на това

"Никога не е спирал диалогът между ръководството на МВР и синдикатите", каза тази седмица министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Като пример той посочи промяната в Закона за МВР за изплащане на положения извънреден труд на служители на ненормиран работен ден от 1 януари 2021 г., което ще струва на държавата над 60 млн. лева...

публикувано на 30.10.20 в 09:54
Милен Цветков

Събуждане с Милен Цветков в навечерието на будителите

Доколко е важно събуждането, ако сте в ролята на зрител или слушател на сутрешен блок? Въздействието върху деня, съзнанието, мислите, постъпките е неизбежно. Сутрин сме настроени към възприятия по особен начин. Моделът „сутрешен блок“ е анализиран от мнозина, а тази седмица се навършиха 20 години от старта на „Здравей, България“ с първи водещ –..

публикувано на 30.10.20 в 08:48