Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Честита Василица!

БНР Новини
Кемал Еюб, Ива Дойчинова и Наталия Цекова
Снимка: Здравко Петров

Празниците са чудесен повод да опознаваме другия и неговата култура. По тази причина на Василица, ромската Нова година, център "Амалипе" организира кампанията „Да възстановим мостовете между нас“ в София. 

Деян Колев от организацията разказа за кампанията, в която се включват над 300 ученици от 37 училища от цялата страна. Те идват в София на 14-и януари, за да покажат богатството на ромската култура и нейната връзка с културата на етническите българи и другите етноси в нашата обща родина. За тях вратите си ще отворят основните национални институции и дипломатически мисии.

Деян Колев от "Амалипе", както и гостите в студиото – актрисата Наталия Цекова и бившият председател на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп – бяха единодушни, че представата за ромите като за хора, които нехаят за образованието на децата си, не е вярна. 

Ромските семейства, като всички родители, искат най-доброто за децата си и повечето от тях знаят, че пътят към него минава през образованието. Тук грехове има обществото ни – тъй като децата, посещаващи т.нар. "десегрегирани училища", се натъкват на проблеми, неприемане и омраза. 

Успешните примери на роми, които са се реализирали добре, не са никак малко, друг е въпросът дали искаме да ги видим, защото предразсъдъците са нещо удобно – свеждащо сложни проблеми до прости решения. 

Но е добре да се замислим кой ни насъсква едни срещу други, използвайки език на омразата и превръщайки едни хора в изкупителна жертва за всички проблеми на обществото.

Макар и бавна, промяната на стереотипите е възможна, а празникът е добър повод да се вгледаме в общите неща и онова, което ни свързва.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.