Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приключения по „Вятър и Вода“

БНР Новини
Снимка: Vetrohodstvo

Въпреки зимата в „Нашият ден“ опъваме ветрила и слушаме морски истории в деня на срещата на ветроходците Статис Софиицис, Диан Зайков и Михаил Копанов с бъдещи приключенци.

Ясен Димитров е представител на ветроходен клуб „Вятър и Вода“, който всяка зима, когато ветроходците не са „на ветрила“, събира моряшката общност на тематични „ветроходни“ събития.

Основният акцент на първото за тази година ветроходно събитие е предстоящото участие на Михаил Копанов в трансатлантическата регата за самотници OSTAR 2020 (Original Single-handed Trans-Atlantic Regatta, или „Оригинална трансатлантическа регата за самотници“). OSTAR е първата и най-трудната презокеанска ветроходна регата в света за непрофесионалисти, по същия маршрут, по който корабът „Титаник“ е плавал към САЩ през 1912 г.

Стартът на регата е на 10 май 2020 от Плимут, Великобритания, пресича Северния Атлантик и финишира пред Нюпорт, САЩ. Макар че това е световно ветроходно състезание от най-висок ранг, финалистите не получават никаква парична награда, единствено признание и престиж.

Бургазлията Михаил Копанов е един от най-опитните и успешни български ветроходци, с множество победи на български и международни ветроходни състезания.

През 2015-а печели първо място в класа си в трансатлантическата регата ARC (Atlantic Rally for Cruisers) с 37-футовата яхта „Фурия”. През 2017-а, пак с „Фурия", Мишо участва заедно с Диан Зайков в трансатлантическата регата TWOSTAR, която се провежда по същия маршрут като OSTAR. Успяват да поведат в най-тежкия преход през Северния Атлантик, но попадат в буря с вятър близо 100 км в час и огромни над 15-метрови вълни, при минусови температури и тежки условия. Двамата ветроходци са спасени, но българската яхта „Фурия“ остава завинаги на дъното на океана на 460 км от Сейнт Джон, Канада.

По време на срещата „На ветрила през зимата“, организирана от „Вятър и Вода“, Дидо и Мишо ще разкажат за пръв път пред публика за случилото се по време на TWOSTAR 2017.

Събитието е подкрепено и с участието на най-разпознаваемия в България гръцки мореплавател, ангажиран с обучението на ветроходци – Статис Софицис. 

Средствата ще бъдат използвани за подготовката на Михаил Копанов за OSTAR 2020.

От клуб „Вятър и Вода“ имат молба: „Ако имате възможност за партньорство или познавате хора, които могат да осигурят спонсорство или дарение, обадете ни се! Търсим съдействие за самолетни билети, застраховател, лична екипировка, спасително оборудване, средства за такси участие, марини, гориво, стапел и т.н. Благодарим ви!“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Етно кът

На гости в село Ловец

Ако потърсите информация в интернет за село Ловец, ще откриете само, че то е село в Североизточна България и се намира в община Търговище. За неговата история има само две изречения – Първите българи се заселват в селото през 1925 година и години преди това е било населено само с турци. В раздела население ще откриете, че в Ловец живеят около 400 човека..

публикувано на 15.05.21 в 08:40

Познаваме ли основните си права

Само преди дни се състоя семинар на тема как да подобрим приложението на Хартата на основните права на Европейския съюз на национално ниво. Едно изследване на основните права на ЕС от края на ноември 2019 г., за осведомеността за Хартата на основните права на ЕС в държавите-членки, установи изключително ниски нива на познаване на..

обновено на 14.05.21 в 12:32
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Адв. Захари Генов: Подялба на наследствена земя

Адвокат Захари Генов отговаря на въпрос, зададен от слушателка на БНР в предаването “Законът и Темида“. Красимира Николова от София поставя следния казус: За наследствена земя в гр. Кнежа има решение на Поземлена комисия, което е позитивно. За наследниците на трима братя, между които е и тя, и отказ от Поземлената комисия за тези..

публикувано на 14.05.21 в 12:29
Националната астрономическа обсерватория “Рожен“

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май. До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до..

публикувано на 14.05.21 в 11:12

Израело-палестинският конфликт: Поредна ескалация на напрежението

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава – от една страна, с ракетните нападения от Ивицата Газа, от друга, с размириците в израелските градове.  Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката “Хамас“ и обмислят провеждането на сухопътна операция...

публикувано на 14.05.21 в 10:09