Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Между барока и рока – два албума на формациите „La Fonte Musica” и „Mr.Mister”

Снимка: lafontemusicadotcom.wordpress.

Моят избор днес е албум на група, която по инерция определям за себе си като „любима“. Замисляйки се дали това наистина е така, коректността налага да кажа, че не всичко, създадено от формацията „Mr.Mister” слагам наравно, горе на пиедестала. Но със сигурност, един от албумите ѝ се поставям на най-високата позиция в личните си предпочитания, при все че там се събират поне още стотина продукции от различни жанрови направления (далеч не само рок). Но това е друга тема. Албумът се нарича „GoOn”, в смисъла на „призив за начало“, „Напред“.
Кристиян Бояджиев

„Изворът музика” – така можем да преведем името на италианския ансамбъл „La Fonte Musica”, създаден и ръководен от Микеле Пазоти. С албума на състава „Метаморфози Треченто” ще поемем към едно чудато пътешествие в музиката на късното Средновековие. Треченто? - става дума за италианския 14 век или епохата Арс нова във Франция. Метаморфози? – разбира се, веднага сигнално просветват „Метаморфозите” на Овидий. Неизчерпаем извор на обаятелни митични истории, които Треченто разказва по свой начин в изкусните полифонични песни, балади, мотети, инструментални пиеси, създавани от композитори като Франческо Ландини, Николо да Перуджа, Якопо да Болоня, Лоренцо да Фиренце или французите Филип дьо Витри и Гийом де Машо.
Янина Богданова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените в музиката – нов проект на Датското радио, посветен на жени-композитори

В навечерието на 8 март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на жените, Европейският съюз за радио и телевизия осъществи нови програми от проекта, озаглавен „Жените в музиката“, който започна през 2019 година. Специално за 8 март 2021 г. Датското радио в сътрудничество с БиБиСи изготви серия от мини-портрети в звук на жени-композитори, които..

обновено на 08.03.21 в 09:14

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

обновено на 07.03.21 в 09:57

Джулиус Рудел и златните години на New York City Opera

На 6 март преди 100 години във Виена е роден Джулиус Рудел. През 1943 започва работа като корепетитор в току-що появилата се New York City Opera. Получава американско гражданство, а на 25 ноември 1944 се качва за пръв път на диригентския пулт. Заглавието никак не е случайно: „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Познавачи твърдят, че духът на Виена, ароматът и..

публикувано на 06.03.21 в 08:15
 Явор и Калоян Куманови

Още двама талантливи творци станаха „жертва“ на радио блицинтервю – Калоян и Явор Куманови

Родени в Добрич с разлика от около пет години. Историята им с изкуството започва с музиката и любовта към акордеона. Завършват музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния си град, със специалност „акордеон“. В Пловдив и двамата завършват АМТИИ със специалност музикална педагогика. След завършване на Академията..

публикувано на 05.03.21 в 18:55

Детски спектакъл-фентъзи „Вълшебната гора“

Имало едно време... Така започва всяка приказка. Ето и тази. „В гората малката Гъбка тъгува – иска да опознае света, да играе, да открива приятели, но е неподвижна. И ето, че Вълшебникът ще и помогне да се движи, но и ще ѝ даде ценен съвет: „В гората има и добри и лоши неща и тя трябва да ги опознае, но и да се пази…“ И наистина ще срещне..

публикувано на 05.03.21 в 12:15