Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Помагат ли действително учебниците по български език на учениците

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Въпросът може и да звучи абсурдно, но за всеки добросъвестен и талантлив учител, за всеки ангажиран родител, за независимия и компетентен поглед изобщо е повече от логичен.

Проблемите са в няколко основни посоки и в различна степен са общи за различните издания и авторски екипи. Неточни и неверни определения за граматически категории и явления; научно издържани, но недостъпни за познавателните способности и опита на децата формулировки; излишно въвеждане на теоретични понятия и категории, чието усвояване не допринася за речевите умения на учениците и т.н.

На този фон задължителните изисквания към учебниците като достъпност, практическа насоченост, разнообразие, прегледност, изпъкват като върховни достижения. Причините за порочния кръг, в който се върти учебникарският „бизнес“, са обществена тайна, а резултатите са видни.

Откъслечните опити за промяна се радват на откъслечни успехи. В края на 2018 г. МОН кани специалистите от Института за български език на БАН безвъзмездно и доброволно да анализират учебниците по български език и литература за основния курс. На поканата откликват доц. Ваня Мичева и проф. Марияна Цибранска от секцията за история на българския език.

Преценките и препоръките им са изпратени до издателствата. Доц. Ваня Мичева, която анализира всички издания за учениците от 2-и до 7-и клас общо на 7 издателства, получава отговор само от едно от тях. Доц. Мичева споделя конкретните си наблюдения и препоръки в предаването „За думите“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразнообразие и климатични промени

Темата за климатичните промени, осмисляни в контекста на глобалното затопляне, напоследък все по-често се свързват не само с климатичните бежанци, топенето на ледниците и оцеляването на застрашени от повишаването на морското ниво популации от хора, живеещи в крайбрежни райони, но и с увеличаващият се брой на застрашените растителни и животински видове...

обновено на 22.10.20 в 18:37

Ще се преборят ли учените за правото ни да се гордеем с делото на светите братя Кирил и Методий

Безцеремонна намеса на политиката в област, в която единствено науката може да се произнесе, и по тема, изключително чувствителна за обществото ни – каква е нашата писменост – българска или славянска и оттам – как да се нарича празникът 24 май. Така може да се определи внесената от групата на „Обединени патриоти“ и подкрепена на първо четене от депутатите..

публикувано на 22.10.20 в 17:50
Селин Алварес

Учителката, която наистина обича децата

Големият швейцарски психолог Жак Пиаже си спомня как, когато пътувал из Америка, представяйки своя труд "Етапи на детството", непрекъснато трябвало да отговаря на онова, което нарекъл американския въпрос, а именно: как да ги забързаме? На което Пиаже неизменно отговарял: А защо да го правим? Завладяни от желанието да осигурим предимство на детето си,..

публикувано на 22.10.20 в 14:37
Къщата-музей на Добри Войников в Шумен

На арменски приказки с турско кафе

Миналата седмица екипът на „Познати и непознати“ беше на гости на приятелите на предаването арменци от град Шумен. Знаем тревогите им от месец почти насам… Близките им в Армения за пореден път са принудени да воюват за свободата си и те не могат да останат безразлични. Предишния ден се бяха върнали от мирния си протест в София. Както винаги, първата..

публикувано на 21.10.20 в 13:25
Биляна Петрова

От Филипините до Грузия

Тя си мечтае за пътешествия от най-ранна възраст. Започва да пътува като дете с родителите си най-вече по нашите язовири и Черноморието. Първото ѝ излизане извън страната е до Истанбул. Тогава  разбира, че пътуването е нейна страст, следват нови дестинации из Европа, а скоро след това напуска и Стария континент. В "География на сетивата" ви..

публикувано на 21.10.20 в 12:05