Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Идоменей“ от Залцбург

4
Снимка: SF/Ruth Walz
Снимка: SF/Ruth Walz

Малко след 229-ти рожден ден на австрийския гений, който светът отбеляза на 27 януари може да се пренесете в един от най-прекрасните градове в света – неговото родно място. Благодарение на членството ни в Европейския съюз за радио и телевизия по програма „Христо Ботев“ на 8 февруари от 20 часа ще проследите с документален звук моцартовата опера „Идоменей“, представена на 27 юли миналата година в рамките на летния фестивал в Залцбург. Спектакълът е под диригентството на 47-годишния грък с руско гражданство Теодорос Курендзис, заедно с неговия ансамбъл „МузикАетерна“, Хора на операта в Перм и Фрайбургския бароков оркестър.

Теодорос Курендзис е роден на 24 февруари 1972 г. в Атина. На 4 години започва да свири на пиано, а на 7 добавя и цигулка, на 12 години е приет в теоретичния и в инструменталния факултет на Гръцката консерватория в Атина с цигулка. Успоредно с дипломирането си в тези факултети учи и пеене първо в консерваторията, после в Атинската академия. През 1990 г. основава камерен оркестър в гръцката столица. В периода 1994-1999 учи дирижиране при Иля Мусин в Санктпетербургската консерватория, дирижира и солира с Филхармонията и симфоничния оркестър на Санкт Петербург и оркестъра на Мариинския театър. Така започва и руската му кариера, която е подкрепена и с получаване на руско гражданство през 2014 г. Ще изброя и някои от основните му постове, с които спечелва доверието на руската общественост и получава няколко награди, сред които престижния Орден на дружбата през 2008 г. за огромен принос в съхранението, развитието и разпространението на руската култура зад граница: от 2009 г. постоянен гост-диригент на Болшой театр; 2004-2010 – Курендзис е главен диригент на Новосибирския държавен академичен оперен театър и балет, където основава хор и оркестър „МузикАетерна“; през 2011 добавя нов пост в биографията си и нов ракурс в кариерата – става главен художествен ръководител на Пермската опера и балет на името на П. И. Чайковски. Тук заедно с него се преместват и част от музикантите от ансамбъла „МузикАетерна“; през 2018 г. заема поста главен диригент на СО на Югозападното немско радио. Освен като музикант Курендзис се изявява и като актьор в киното.

Либретото на „Идоменей“ е написано от придворния залцбургски капелан Джанбатиста Вареско, който преработва текст на Антоан Данчет (за едноименна музикална драма на Андре Кампра през 1712 г.). 24-годишният Моцарт пише своята първа „опера сериа“ за дворцовия карнавал и на 29 януари 1781 г. тя е представена за пръв път в новия дворцов театър на Мюнхен.

Образът на Идоменей идва от древногръцката митология, според която той е внук на цар Минос и син на Девкалион и е един от претендентите за ръката на Елена. Когато тя бяга с Парис, той се включва в Троянската война, за да спази сключеното между царете споразумение. Води 80 кораба в Троя и влиза с троянски кон в обсадения град. Според легендата той се завърнал благополучно в Крит и доживял дълбока старост. Друга легенда разказва, че по обратния път към дома преживява ужасна буря и моли за помощ Посейдон като обещава да му принесе в жертва първото живо същество, което срещне. Оказва се, че това е детето му. Той изпълнява обета си и затова е прокуден от родния остров. Установява се в Калабрия, където построява храм на Атина, а след това се установява в Колофон (град-държава в Лидия известен със смолата си) и живее до дълбока старост.

Изпълнителски състав:
• Идоменей, цар на Крит – Ръсел Томас (тенор)
• Идаманте, негов син – Пола Мърихи (сопран)
• Електра, дъщеря на Агамемнон – Никол Шевалие (сопран)
• Илиа, дъщеря на троянския цар Приам – Инг Фанг (сопран)
• Арбаче, приятел на Идоменей – Леви Секгапане (баритон)
• Върховен жрец на Посейдон – Джонатан Лемалу (бас)
Ансамбъл „МузикАетерна“, Хор на операта в Перм, Фрайбургски бароков оркестър
Диригент – Теодор Курендзис.

Съдържание на операта „Идоменей“ от Моцарт

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Магията на българския корен – по-силна от всякога в книгата на Жасмина Бушева-Кацарска

Самодиви, нестинари, змейове, караконджоли, кукери. Всичко това съдържа книгата на Жасмина Бушева-Кацарска „Как се раждат самодивите“. Книга, съставена от седем разказа, които неминуеми отвеждат читателя в един вълшебен свят на фолклорна мистика и приказност. „Тази книга е плод на моята огромна любов към българския фолклор. От дете съм..

публикувано на 15.04.21 в 08:15
Хосе Кура

„Манон Леско“ – в памет на Камен Чанев

Съвсем внезапно и в разцвета на творческите си сили през 2020 г. ни напусна Камен Чанев. През всички години на блестящата си кариера той беше любим изпълнител, аплодиран от публиката във всички театри у нас. Световните му успехи бяха на най-големите сцени. Четири месеца след раздялата с него в Пловдив, театърът, където той представи някои от..

публикувано на 14.04.21 в 12:33

Игор Стравински и старинната руска обредност

„Жар птица“, „Пролетно тайнство“, „Сватба“ – гениални творби, изтръгнати от недрата на една древна ритуалност, нямаща нищо общо с приетите в Париж стереотипи за дребна руска екзотика, олицетворявана с понятията „водка“, „поп“, „болярин“, „балалайка“... Самият Стравински е възроптавал яростно срещу подобни представи за Свещената Русия, при това не..

публикувано на 14.04.21 в 10:45

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2021

16 април 3.00 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Три Шекспирови песни. 3.08 часа – Надя Буланже (1887-1979), Четири песни. 3.19 часа – Лили Буланже (1893-1918), Четири песни из „Поляни в небесата“. Изпълнява Рожер Падулйес (тенор), Робер Фернандес Агире (пиано). 3.28 часа – Ейми Бийч (1867-1944), Пет песни. Изпълняват Рожер Падулйес (тенор), Марта Кардона..

публикувано на 14.04.21 в 08:05
Проф. Йосиф Радионов

Йосиф Радионов – магьосникът на четирите струни

Самороден талант, в съчетание с изискан вкус и космополитност, заедно със съзнанието за принадлежност към българската национална традиция – това са само част от характерните черти на личността и творческия стил на един от най-обичаните активно концертиращи български артисти-инструменталисти – цигуларят и педагогът Йосиф Радионов, който на 3 април тази..

публикувано на 13.04.21 в 07:55