Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Събота, 8 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Прог рок.
• Стив Хакет с реверанс към „доброто старо време“ – „Genesis Revisited II“ 2012г.
• На концерт с „Йес“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Калинка Згурова, Любен Захариев, 100 каба гайди и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости на читалище „Пробуда - 1905” в село Венелин, община Долни чифлик. С ръководството на читалището и самодейците говорим за историята и настоящето бъдещето на селото, за читалището, традициите, обичайте, фолклорната група, лазарките и коледарите, за делниците и празниците на жителите.

от 7.15 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Радиотеатър за деца: „Черната снежинка“ от Любомир Пеевски – част 2;
• „От соул до рокендрол“ – животът и песните на американската актриса и певеца Джуди Гарланд;
• „Яйцето на света“ - как се гони зимата и как се предизвиква плодородие

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• За здравето: разговор с д-р Мариета Караджова, невролог и мануален терапевт. Акценти: диагнози и състояния, показани за масаж, новото в неврологичната наука и практика, синдромът ръка-рамо, болките в гръбнака и ставите, влияние на новите технологии върху мозъка и тялото.
• Семейна Библиотека: покана към малките и големи слушатели на програмата на заключителното събитие от честванията на 100 годишнината от рождението на Леда Милева в Детския център на Столична библиотека
• Семейни маршрути:
- как и защо родопската теснолинейка влезе в топ 10 на най-добрите железопътни маршрути в Европа според британския „Гардиън“;
- ще отскочим и до красивия град Милано, включване на анелия Торошанова;
- с помощта на Весел Цанков и неговият събеседник Здравко Вутов oт хумористичен клуб „Жарава“ гр. Кубрат, ще се разходим из малкото североизточно градче и ще поканим слушателите да се включат в ежегодния му хумористичен конкурс.
• Питай децата: що е то чувство за хумор.
• „Как помни мозъкът“ – интервю с невролога проф. Богдан Драгански и студента по биология Богомил Пешев.
• Вкусът на истината: в месеца на любовта… виното в поезията и поезията във виното.
• Моето семейство: гости ще бъдат актьорите от Столичния Куклен Театър Камен и Венцислава Асенови, които са част от състава на бродуейския мюзикъл по анимационния филм „Шрек“, чиято премиера очакваме на 14 февруари на сцената на Софийската опера и балет.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
В днешното издание на предаването ще ви разкажем три любопитни „малки истории за големи музиканти“. Те са за трима изпълнители, които започват своята кариера като деца-чудо: певецът Робертино Лорети, цигуларят Йехуди Менухин и пианистът Ланг-Ланг.

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• „Социалната война“- документална поредица от три части на Генка Шикерова. Разговор с нея за „ отвличането „на нашите деца в Норвегия и кой стои зад „пропагандната истерия“ в България.
Разговор за свободата на изразяване и за вариантите да бъдеш журналист на свободна практика.
• Кой е Медийният човек или какво изследва в новата си книга със същото заглавие доц. д-р Мария Попова от ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“.
• Представяме RadioBG- London. Разговор с неговия създател Николай Карадобрев. Как изглеждат Великобритания и нейните медии днес.

от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
За духовността и църковното ни културно наследство
Когато се говори за богатото българско културно наследство, насочваме вниманието си към археологическите обекти и намерените артефакти, архитектурните паметници на културата, места с уникална природна красота… Гордеем се и с нашите традиции, обичаи, празници… Но като че ли не се впечатляваме от българското църковно - материално и нематериално - културно наследство.  
В това предаване наш гост е Ана-Мария Кръстева, доктор по богословие, редактор в програма „Христо Ботев“ на БНР, с която разговаряме за духовността в днешния ни ден, за ролята на църковната утвар и иконите – в храма и в музея.

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
По, но и извън стъпките на Амалия Родригеш. Така накратко можем да определим албума на дуото на изгряващата португалска звезда Лина с испанския аранжор и китарист Рефри, известен и с това, че направи Росалия известна с работата си по първия ѝ албум. Лина е достатъчно завладяваща и истинска като емоции, за да бъде сравнявана, дори и добронамерено с иконата на фадото. Защото това, което правят с Рефри, нито е иконоборчество, още по-малко нео-фадо. Те просто дават нов живот на една вечна музика. Както пеят и Амалия, и Лина – „Съдба“!

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Музикалните партньорства на Шерил Кроу. Родената под знака на зодия „Водолей“ рок дама вече три десетилетия създава и изпълнява своята музика и често я споделя с колеги.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост: Димитър Христов

от 16.30 до 17.00 часа
Кино култура по радиото…
В навечерието на 92-рото издание на наградите Оскар, драматурга Зорница Аспарухова, в компанията на кино-журналиста Станислава Айви ще обсъдят номинациите за тазгодишните отличия на Американската филмова академия.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
„Мостове над времето“ – епизод 375
гост: режисьорът Светлозар Гагов.

от 18.00 до 19.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Галено село“ от Майя Динева

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Спектакъл от програмата на Залцбургския фестивал – операта „Идоменей“ на В. А. Моцарт с участието на солисти, ансамбъл МузикАетерна, хора на операта в Перм и Фрайбургския бароков оркестър с диригент Теодор Курентзис. В ролите: Ръсел Томас, Пола Мърихи, Йинг Фанг, Никол Шевалие, Леви Секгейпейн, Джонатан Лемалу.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 5 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Климати“ от Андре Мороа Участват: Нина Стамова,Георги Кадурин, Мая Бабурска, Параскева Джукелова, Елена Райнова, Гергана Кадиева Режисьор: Илия Добрев от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 04.04.20 в 08:35

Събота, 4 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам • Приказки за пораснали деца – „Rhapsody“ с първата част от сагата – „The Dark Secret Saga“ – концептуален албум издаден през 2004 г. – „Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret“. • Стив Харис („Iron Maiden“) със самостоятелния си проект „British Lion“ и техния втори студиен..

публикувано на 03.04.20 в 15:45

Петък, 3 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Тайните на човешкото тяло: Необятната вселена на човешкото тяло от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Музика от балета „Пепеляшка“ от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Соня Момчилова за Гватемала • Теодор Борисов и Светослав Марков за паметника на..

публикувано на 02.04.20 в 08:45

Четвъртък, 2 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Хлябът – символика и култура: Откъде тръгва хлябът на Европа от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Градът разказва истории: „Градът е единствената работеща метафора на нашето време“, казва писателката Яна Букова. С..

публикувано на 01.04.20 в 08:40

Сряда, 1 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Гранична България: Мистична Странджа от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа Благовестие Смисълът на молитвата и постът в Църквата. Ще се спрем на „Лествицата“, която се явява стълба към небето, кой е нейният автор? За нашата..

публикувано на 31.03.20 в 14:27