Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Истории от Африка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една европейка в Африка! Едно научно пътешествие в Източна Африка. Една изпълнена мечта. Защото Африка е много голяма – тя е изключително красив и богат континент.

"Едно предмодерно, доиндустриално общество, което се намира в процес на много сложна трансформация, преход към модерност и постмодерност едновременно, наслагване на различни времена и епохи..." – разказва проф. Мария Шнитер за своята експедиция в Източна Африка.

Проф. Мария ШнитерПрофесор Мария Шнитер е преподавател в Пловдивския университет, занимава се с антропология на религиите и всекидневието. Специализирала е в университети в Германия, преподавала е българска литература и култура във Виена. През декември тя предприе научно пътешествие из Източна Африка по програмата „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“.

Чуйте разказ ѝ за живота в Уганда и Кения, за това, което може или не може да се промени в тези предмодерни общества, за усещането за щастие, присъщо на хората там, и за спазването на ужасяващи за нас практики, които обаче те разбират по съвсем различен начин. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой има нужда от "Репортери без граници"

Кой има нужда от Индекса за свобода на словото на „Репортери без граници“, доколко е важен за медиите и правителствата в различни държави по света и как влияе на обществените нагласи към тях – поглед отвън и отвътре. В „Мрежата“ по програма Христо Ботев коментират  журналистите: Христофор Караджов, преподавател по журналистика в..

обновено на 24.05.20 в 14:15

Платформа А6 – единственото покрито мултифункционало пространство

Единственото покрито мултифункционало пространство “Платформа А6” цели да съхрани събитията, осигурявайки възможност за провеждането им при спазването на всички противоепидемични мерки. То ще функционира от 1 юни и се намира пред НДК. В следствие на кризата с разпространението на коронавируса и последвалите от нея тежки икономически..

публикувано на 24.05.20 в 11:08

Духовната слепота

"Аз съм светлината на света, който Ме последва, той не ще ходи в мрак, а ще има светлината на живота", казва Спасителят. От Евангелието разбираме, че телесно слепите търсят помощ от Христос и Той им връща зрението.  Духовно слепите, за разлика от тях, избягват светлината, противят се на Сина Божи, гледат да Го унищожат, за да могат спокойно да..

публикувано на 24.05.20 в 08:05
Христо Грозев

Христо Грозев: Отговорите на властта са плесница в лицето на журналистиката

Достоен ли е казусът с Васил Божков да стане обект на журналистическо разследване , коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" разследващият журналист Христо Грозев от сайтa „Bellingcat“, носител на наградата за разследваща журналистика „The European Press Prize“ . „Разбира се, че този казус е повод за журналистическо разследване...

публикувано на 23.05.20 в 13:51

Грешките на работодателите, които уволняват служители по време на криза

Много работодатели прибягват до съкращаване на работно време и на служители, и до намаляване на заплатите. Какви подводни камъни се крият при такива ситуации? Ще бъдат ли затрупани съдилищата с такива казуси? „Грешките на работодателите, които уволняват работници и служители по време на криза, могат да бъдат обособени в три категории – уволнение на..

публикувано на 22.05.20 в 13:55