Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Историята на човечеството според Хендрик ван Луун

История на грешките или история на победите? „История на човечеството“ – известният труд на холандско-американския историк, писател и журналист Хендрик ван Луун има ново издание. Книгата прави обзор на грешките и победите на човешкия род. Тя обхваща мащабен период от възникването на живота на Земята, през праисторическия човек до началото на ХХ век. Финалната точка е август 1926 г.

Политологът Владимир Трифонов представя книгата в "Артефир":

"Най-много ме удиви нестандартния начин, по който бяха представени историческите процеси. Ван Луун загърбва практиката на повечето историци да затрупва аудиторията с факти. Избира литературен подход, който прави процесите по-понятни за читателя. Авторът предпочита да анализира увлекателно и достъпно процесите и тенденциите, а не фактите. Книгата не е насочена единствено назад към миналото."

"Ван Луун е оптимист. Той смята, че въпреки грешките, въпреки всички катастрофални събития, преживени от човечеството, има развитие напред. Авторът вярва в прогреса, вярва, че човечеството върви към по-добър и по-хармоничен свят, но смята, че предизвикателствата, които му поставят съвременните технологии, изискват нов тип лидери, нов тип хуманност и едно активно участие на голяма група от хора за търсене на хармония в един по-красив и по-добър свят, в който всички да могат да реализират своите възможности." 

"Хендрик ван Луун предрича глобализацията – такава, каквато я познаваме – описва процеси, които днес виждаме. На практика той е пророк. Прогнозите на Ван Луун се сбъдват."

Увлекателно четиво за всички възрасти с близо век несекваща популярност! Чудесен помощник на учениците! Над 340 великолепни илюстрации и карти! Оригиналните илюстрации и веселите анимирани карти и хронологични таблици правят пътешествието в дебрите на историята визуално незабравимо! 

Хендрик ван Луун е прочут холандско-американски историк, преподавател в Харвард, известен със своята нестандартност, писател и журналист, автор на повече от 50 книги, преведени на десетки езици.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Култура под натиск

Културата на натиска и натискът върху културата. Какво означават тези понятия? Когато журналистиката заговори за „култура на натиска“, тя има предвид въздействието на всички центрове на влияние върху медийното съдържание – политически лица, икономически субекти, рекламодатели, държавни и общински институции, но също така и авторцензурата и..

публикувано на 30.10.20 в 18:15

Съюзът на артистите връчва наградите „Икар 2020“ на церемония без публика

Националните награди за сценични изкуства „Икар” на Съюза на артистите в България все пак ще бъдат връчени утре (31 октомври), след дълго отлагане заради епидемията от новия коронавирус. По традиция отличията се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра – 27 март. Тази година, за първи път в своята история, наградите ще бъдат връчени в..

публикувано на 30.10.20 в 13:55
Кристина Вътова, Leaf it as it is

Кристина Вътова: Ако утре дойде краят на света, какво бих нарисувала днес

"Ако утре дойде краят на света, какво бих нарисувала днес? Ако има дори малка вероятност това да е последната картина, която правя... какво бих изобразила на нея? Ако си представя, че никой никога няма да види тази картина, бих ли мислила за концепция, или просто ще нарисувам всичко, което ми хрумне... като за последно?", пита се младата художничка..

публикувано на 30.10.20 в 10:48

В главната роля: София Бобчева

Какво е общото между Горан Брегович и Димитрий Шостакович?  Съществува ли щастие след брака, или всичко се превръща в окопна война?  Какво да правите, ако грабливи птици помислят прическата ви за гнездо? Как да се държите с литературните си фенове, когато всички те се окажат въображаеми? Ако отговорите на тези и други подобни въпроси ви..

публикувано на 30.10.20 в 09:30

Дейвид Славчев за Видинския театър

Първото театрално представление в България е изнесено на 30 октомври 1849 г. във Видин от унгарските емигранти, пребиваващи в града след разгрома на национално-демократичната революция от 1948-1949. Какво се случва с театралното изкуство сега в този крайдунавски град?  Дейвид Славчев, директор на Видинския драматичен театър „Владимир Трандафилов“,..

обновено на 30.10.20 в 08:49