Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как са се променяли физически и етнически българите

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Последните проучвания на наши изследователи установяват много нисък среден ръст на българите, съотнесен към показателите на други европейски нации в наши дни. Причините за това се оказват както генетични, така и социални.

Ръководителят на секция „Антропология и анатомия“ към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН доц. д-р Рачо Стоев анализира съществени подробности от изследванията не само по този показател, а проследява и други физически характеристики на българите в тяхното развитие. 

От него научаваме също важни детайли за обособяването и трансформирането на специфичните антропологически типове от древни времена до днес по нашите земи. Любопитният и противоречив микс, оформил се в процеса на етногенезата на нашия размирен полуостров и на Стария континент, като цяло предизвиква редица спорни хипотези, които има с какво да ни изненадат.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.