Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключението „Круиз“ – от първа ръка

В „Покана за пътуване“ на 23 февруари 2020: Виното на барон Ротдшилд се ражда в Израел, салата от папая по тайландски – любимата на шеф Джон Кадю

4
Анджело Капуро при представянето на круизите в София

Спомняте ли си какво пише Тери Пратчет в „Шапка пълна с небе“? Ако ви е убягнало, ще ви го припомня: „Защо си тръгваш? За да може да се завърнеш. За да може да видиш мястото, откъдето си дошъл, с нови очи и още цветове. И хората там също те виждат различно. Да се завърнеш, откъдето си започнал, не е същото като никога да не си си тръгвал.“ Е, ние от „Покана за пътуване“ определено сме по тръгването. И по завръщането от питателни пътешествия – също. 

Ако се чудите защо използвах това определение за пътешествията, ще ви заинтригувам с няколко „въдички“ – синьо сирене от бадеми, сладолед от нахут, кюфтета от коприва, но… с абсолютно неразличим от оригинала вкус. Във веганските експерименти в Израел ни въвеждат Искра и Феня Декало.

Аз обаче ви предизвиквам да научите повече за приключението „круиз“. Признавам, то много допада на динамичната ми натура. Нощем корабът пътува, а всеки ден си в различен град и дори в друга държава. Затова, когато ми се отдаде случай да разговарям с глобален изпълнителен директор на голяма круизна компания, се чудех дали да го прегърна, или да го съдя за пристрастяване. Анджело Капуро търпеливо понесе моя възторг и отговори на въпроса какво му е различното на круиза, за онези, които никога не са преживявали тази авантюра. За превода помага Теодора Иванова, заместник генерален секретар на Италианската търговска камара в България. Анджело разкри в "Покана за пътуване" неща, за които пасажерите не се и замислят. Оказа се, че шефовете разменят местата си с персонала за един ден и вършат всякаква черна работа. На него му се паднало да чисти и оправя 22 каюти. Първоначално трябвало да научи да казва „Добър ден“ на всеки от езиците на пасажерите. После да възприеме, че светът му е монохромен – само бели чаршафи и инокс. И че в края на деня има болки в гърба.

В разговора става ясно, че англосаксонските пасажери умират да се оплакват, за да изкрънкат някаква отстъпка и допълнителна екстра. А пък пътниците от Япония и Корея тъгуват по националната си храна. Затова, ако са по-голям брой, от круизната компания се стараят поне веднъж седмично да има азиатска кухня. По същите причини за хората от Турция доставят йени ракъ и джезвета за кафе.

Засега внушителните лайнери ще акостират в Истанбул и Пирея, но интересът съм Сочи и Ялта ще ги насочи и към нашите пристанища Варна и Бургас.

Когато кореспондентите на БНР в Израел – Феня и Искра Декало се похвалиха как са ходили на първия в Обетованата земя, фестивал на вегенската кухня, се сетих за поговорката „Поканили ги на гости, за да ги учат на пости“. Но те настояваха, че точно там са се почувствали в „страната на чудесата“ с шкембе чорба от гъби, кюфтета от коприва и синьо сирене от бадеми.

След като сме отдали дължимото на веганите в Израел, показваме почит и към любителите на мръвката. Чували сме за посланици на добра воля, посланици на различни държави, но аз се запознах с… посланик на месото. Работа-мечта за любител на барбекюто и пътешествията. Канадецът Джон Кадю пътува по света, за да слави говеждото. В София бе пристигнал от Банкок, но преди това бе посетил Прага, Близкия изток, Азия… Изобщо, твърди, че живее повече в самолетите, отколкото на земята. 

Тъкмо гост като за „Покана за пътуване“.

Снимките са на Италианска търговска камара в България, Феня и Искра Декало, Магдалена Гигова, посолство на САЩ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50
Мойрите при раждането на Ахил (мозайка от „Вилата на Тезей“, V век, Археологически парк „Пафос“)

За божествата на съдбата и техните имена

На кого не се е случвало да преживее ситуация, напълно разбиваща рамките на човешката логика и подредения свят на предвидимото ни всекидневие. И кой не си е помислял що за съдба му е отредена или какви неведоми сили се намесват в живота и ни карат да се чувстваме като играчки в нечии могъщи ръце. Сигурно същото са се питали и далечните ни..

публикувано на 26.03.24 в 08:25
проф. Венко Бешков

Проф. Венко Бешков: Сероводородът в Черно море е неизчерпаем ресурс за енергия

Сероводородът се образува при гниенето на органична материя в застояли води, където няма или е ограничен обменът на вода и кислород, разказва в предаването "Следобед за любопитните"  проф. Венко Бешков. Огромни количества органични отпадъци се носят в Черно море от Дунав, Днепър, Днестър, Дон и служат за храна на планктона, който при развитието си..

публикувано на 25.03.24 в 17:45