Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато медиите онемеят

Снимка: Цецо Папазов

Гръмна новината, че общинските съветници в Каварна са поискали такса „отразяване“ от журналистите в региона. В позицията, която разпространи по този повод Асоциацията на европейските журналисти, се казва: 

„Неразбирането на ролята на медиите и на свободната и независима журналистика за функционирането на демокрацията и правовата държава е опасен синдром и не може да се толерира, когато се проявява у хора, положили клетва да се ръководят от интересите на народа и да спазват Конституцията и законите на страната“.

Имат ли регионалните медии нужда от кръвопреливане? Как осигуреното финансиране доведе до тотална лоялност на журналистическите екипи?

Онемяха ли медиите в страната? Разговор със Спас Спасов, разследващ журналист и кореспондент на „Дневник“ и „Капитал“ във Варна, и с редактора на „Мрежата“ Таня Димова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво се учи в българското училище в Париж?

В рубриката "Минути на редактора" ви разказахме за едно от петте български училища в Париж, което носи името "Родна реч омайна". Това училище играе ключова роля във възпитаването на българското самосъзнание сред младите българи в чужбина. За важността и мисията на училището разказа директорът Пламена Ерон. Училището е създадено през 2019 г. с..

обновено на 31.07.24 в 13:11

Къмпинг туризъм у нас - далече ли сме от това, което трябва да бъде?

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Йордан Ибришимов, председател на Българското кемпер общество. Той обсъди различните аспекти на летните домове в България и реакцията на институциите след сигнал за опити за връщане на стара версия на наредбата към Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Той се включи директно от..

обновено на 31.07.24 в 12:39
Десислав Данов - Десо (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Юристът, адвокат и привърженик на криптоисторията – Десислав Данов - Десо

Що е криптоистория и защо Десислав Данов си пада по нея? Теория на конспирацията и разнищване на големите световни конспирации. "Светът е оцелял, защото се е… криптирал" и защо царят е гол? Мястото на критическото мислене и податливостта към "всички щуротии". "Българинът отново си активира защитните механизми срещу пълните глупости", или защо у..

публикувано на 31.07.24 в 11:40

Как изкуството и туризмът се преплитат в Стария град на Несебър

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъждаме компромисите, които се правят в името на вкуса на летовника. Нашият гост е Ася Сотирова, собственик на галерия в Стария град на Несебър. Ася Сотирова сподели с нас своите наблюдения и опит в работата си с туристите и изкуството. Тя разказа, че в ежедневието си се среща с много..

обновено на 31.07.24 в 11:24

Живот на село по време на война. Истории от Украйна

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден"  Доротея Николова от Радио Варна разговаря с двама бесарабски българи в Украйна, за да разбере как се живее по време на война в селските райони. Кметицата на село Владичен в Болградския район на Одеска област  Мария Игнатова  разказва за живота в селото, разположено на западния бряг на..

обновено на 31.07.24 в 10:25