Гемология и скъпоценни камъни

4
Снимка: New Bulgarian University

От дълговременните геологическите процеси през вековете до голяма степен зависи дали един регион на Земята ще се окаже богат на полезни изкопаеми. Какви геоморфологични обстоятелства и промени в този смисъл предопределят значимите продуктивни находища на скъпоценни камъни и най-вече на диаманти на планетата ни? С какви научни хипотези се свързва тяхното формиране? 

Съществува ли достатъчна яснота за находищата на скъпоценни и полускъпоценни, декоративни минерали в България? До какви изводи е стигнала гемологията за използваните още в дълбока древност технологии при ювелирната обработка на скъпоценни камъни у нас?

Разговор с геолога и гемолог от Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски“ проф. д-р Руслан Костов, който след анализ на мънистата от карнеол и ахат, открити във Варненския халколитен некропол, допуска, че по време на т.нар. „Култура Варна“ са били въведени най-ранните в историята тегловни мерки в областта на гемологията.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия