Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Нино Мачаидзе и Леви Секгапане

сряда, 4 март, от 14.30 часа

Снимка: tivoligardens.com

„Музик мания“ представя проекта на оперния фестивал в Копенхаген „Бисери на белкантото“, събрал на една сцена грузинката Нино Мачаидзе (сопран) и южноафриканеца Леви Секгапане (тенор) в концерт в зала „Тиволи“ под диригентството на Патрик Ланг. Тази вечер събра поставената сред десетте най-добри сопрани в света от списание „Опера уърлд“ Нино Мачаидзе и новоизгрялата звезда Леви Секгапане, представен от списание „Форбс“ сред 30 фаворити под 30 години. Ще звучат арии и дуети от опери на Росини, Доницети, Белини, Гуно, Бизе, Дворжак и Верди.

Младият южноафрикански тенор Леви Секгапане учи при Камал Хан и Хана ван Никерк в Южноафриканския музикален колеж на Университета в Кейптаун. През това време той участва в различни оперни постановки в Южна Африка. През 2015 година печели две първи награди – от Международния конкурс „Белведере“ и от конкурса „Монсерат Кабайе“, а през 2017 г. спечели и конкурса „Опералия“ на Пласидо Доминго, след което последват много дебюти в големи оперни театри, като Парижката национална опера, Баварската държавна опера в Мюнхен и Лисео Барселона.

През сезон 2019/20 Леви Секгапане е пял в „Севилският бърнар“ в театър „Масимо“, Палермо, както и в Чили, Бордо, Глайндбърн, Париж и Берлин – Немската опера и в „Адина“ в операта на Уексфорд и в Пезаро. Във Валонската опера в Лиеж той дебютира в „Пепеляшка“. В Националния театър, Манхайм, той участва в „Дон Паскуале“. Имаше и един важен дебют като Идрено от „Семирамида“ на Росини в театър Лисео, Барселона.

Към тези много успешни ангажименти ще добавим още „Турчинът в Италия“ в Хамбург, в Рига беше Ернесто от „Дон Паскуале“, и Арбаче от „Идоменей“ в Залцбург. В Копенхаген е бил граф Либенскоф от „Пътуване до Реймс“, Дон Рамиро от “Пепеляшка“ в Мюнхен и Хамбург, Неморино от „Любовен еликсир“ във Висбаден, а в Хамбург откри Новогодишния концерт с Олга Перетятко.

През август 2019 г. излезе и първият му диск с арии на Росини с Мюнхенския радиооркестър с диригент Джакомо Сагрипанти. 


Ромео и Жулиета“ на Гуно.

Нино Мачаидзе е родена на 8 март 1983 г. Израснала е в Тбилиси, където започва да учи пиано и пеене в Държавната консерватория. Между 2000 г. и 2005 г. изпълнява партиите на Церлина, Джилда и Норина в Грузинската държавна опера. Заминава да специализира в Академията на Миланската Скала с Лучана Сера, Лейла Генджер и Луиджи Алва. Прави майсторски класове с Ренато Брузон и Мирела Френи. През 2006 г. там участва като Наяда в „Ариадна на Наксос“, и печели конкурса „Лейла Генджер“ в Истанбул. Получава и още няколко роли в Скалата – Силвия от „Асканий в Алба“, Деспина от „Така правят всички жени“, Лаурета от „Джани Скики“, Мюзета от „Бохеми“, Мария от „Дъщерята на полка“, която представя и в Римската опера. През 2008 г. дебютира като Амина от „Сомнамбула“ в театър „Карло Феличе“. Същата година, след като представя Жулиета от операта „Ромео и Жулиета“ на Гуно в Залцбург, започва световната ѝ кариера, а пресата я нарича „Анджелина Джоли на операта“. 

След като привлича вниманието на световните ценители, пътят на Нино Мачаидзе продължава през 2009 г. с Елвира от „Пуритани“ заедно с Хуан Диего Флорес в Болоня, отново Жулиета във Венеция, Лучия ди Ламермур в Брюксел и в Салерно, в „Театър ан дер Вин“ е Фиорела от „Турчинът в Италия“, после Адина от „Любовен еликсир“ в Лос Анжелис и след това в Мюнхен.

През 2011 г. е дебютът ѝ в МЕТ като Джилда, а след това там пее и в „Дъщерята на полка“. Във Верона излиза в „Ловци на бисери“, и отново е Джилда в Хамбург, а на следващата година изпълнява същата роля и в Париж. През 2014-а тя е Виолета в Лос Анджелис и Луиза в Хамбург. През 2015-а пее в Пезаро в „Крадливата сврака“ – Нинета. 2016-а е дебютът ѝ като Дездемона от „Отело“ на Росини в „Татър ан дер Вин“. През 2017-а дебют с Джилда в Сан Франциско, а в Пезаро я канят за „Обсадата на Коринт“ като Памира. През 2018-а тя е Матилда от „Вилхелм Тел“ в Палермо. Първата си Неда от „Палячи“ Нино изпълни в Женева, а в Цюрих е Луиза Милер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10