Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Графичните книги на Ирина Каракехайова

Рисунка: Ирина КаракехайоваНейната визитна картичка е дълга и цветна – тя е преподавател по английски език, учила е сценография, живопис, доктор е по Западноевропейска литература, участва в социални арт-проекти и е автор на няколко графични книги: „Племето на майките“, „Храната на племето“, „Домашна екология“, „Азбука“, „Град като град“…

Последното ѝ творение, „В София“ – изпълнено изцяло като комикс, още чака своя издател. Какво представляват графичните книги и имат ли своите почитатели в България и защо е важно да оставяме на читателите пространство за собственото им въображение?

В рубриката „Радиоавтограф“ на „Семейно радио“ си говорим с Ирина Каракехайова за пътя ѝ от живописта към графичното изкуство, за взаимодействието между текста и илюстрацията, за това на какво децата могат да научат родителите си.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Откритите градски пространства – нова сцена за култура

Всяко едно градско пространство би могло да се превърне в пространство за култура – това твърди част от екипа културолози, урбанисти, архитекти и артисти от Варна, които миналата година се обединиха в търсене на възможности за провеждане на културни събития в епидемична обстановка. Каталогът „Градски пространства за култура“, който беше представен преди..

публикувано на 20.01.21 в 18:31
Таня Димова

Таня Димова: Живея с идеята, че в радиото имаме мисия

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата. Таня Димова е Главен герой в "Нашият ден".  Съмишлениците "Харесвам думата "съмишленици". Често я използвам и се радвам, че радиото, а и не само, се прави от съмишленици. Всичко истинско, ценно и..

публикувано на 20.01.21 в 17:45

Христо Мутафчиев за премиерния спектакъл „Плач на ангел”

„Плач на ангел” от Стефан Цанев е най-новото заглавие в афиша на Народния театър „Иван Вазов“ . П иесата е писана през 2015 година и сега за първи път оживява на сцена в сценичния прочит на режисьора Стоян Радев. Представлението е моноспектакъл на актьора Христо Мутафчиев, който се превъплъщава в образа на бившия затворник Райчо. „Става въпрос..

публикувано на 20.01.21 в 16:55
Александър Христов

Александър Христов: Радиото е интимна медия

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата. Истории в ефира:  Един пишещ човек в едно радио – среща с Александър Христов, драматург от редакция „Радиотеатър“. Писането   "Всеки пишещ човек пише за някого извън себе си. Писането винаги е..

публикувано на 19.01.21 в 17:50
Ивайло Петров

98 години от рождението на писателя Ивайло Петров

„Понякога страданията на човека са тъй тежки и непоносими, а той няма сила и смелост да приеме доброволно смъртта, защото инстинктът му за живот е по-силен от смисъла му”. На 19 януари се навършват 98 години от рождението на писателя Ивайло Петров.  Ивайло Петров (псевдоним на Продан Петров Кючуков) е роден на 19 януари 1923 г. в село Гюкчедьолюк..

публикувано на 19.01.21 в 09:13