Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четвъртък, 26 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Етерично-маслени култури: Легенди и приказки за розата

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Градът разказва истории: Sofia Bird Walks – едни нетрадиционни разходки в града. Разговор със Страхил Пеев и Георги Камов за идеята популяризирането на безплатните обиколи за наблюдение на птици, за ползата от това хората да излязат навън и да познават света около себе си по-добре. Както и още популярни и непопулярни маршрути за наблюдение на птици в града.
• Маршрути: Гърция през очите на Яна Букова, писателка, поетеса и преводачка на Пиндар, Катул и Сафо.
• Пътуване с деца: Девня и Музеят на мозайките.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционен фолклор и уърлд от Скандинавието – Финландия. В компанията на: Тепо Репо, Юхо Сьодерлунд, ансамбъл „Талари“, Марти Покела, формация „JPP“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Шопско трио, Галина Дурмушлийска, Стефче Стойковски и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Мъдрият Кемине“, по туркменска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: На този ден през 1975 г. в сила влиза Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от биологично оръжие и токсини, и за тяхното унищожаване. За случаите на нарушаване на конвенцията през тези 45 години говорим с медийния координатор на Атлантическия съвет на България кап. I ранг Васил Данов.
• Между Деня на водата и Часа на Земята – какво се опитва да ни каже планетата, можем ли да говорим за възможна поредица от пандемии, предизвикани от причини, свързани с околната среда – разговор с Меглена Антонова екологичната организация „Грийнпийс“.
• За здравето: знания за борба с корона вирус
• Напомняне за все още съществуващото море – няколко дни преди последния срок, в който можете да се включите официално в дебата за бъдещето на южното ни Черноморие – разговор с Тома Белев от Асоциацията на парковете в България и с представител на община Царево.
• Новините, които коронавирусът ни попречи да забележим - какъв е възможният ефект от изгарянето на отпадъци, включително болнични и пестициди, в инсинератори – разговор с експерт по управление на отпадъците.
• Главен герой: Рожденикът проф. Андрей Пантев за уроците на историята.
• Среща на човеците в ефира на програма „Христо Ботев“ – размисли за отговорността и свободата, за спечеленото и изтичащото време, за нужното и ненужното. Разговор с идващия от „закритата“ Унгария журналист Павел Антонов, с разказващата за споделената Нидерландия Веселина Господинова, с политолога Явор Сидеров и с поета Георги Гаврилов.
• Сигурни всеки ден: В края на Месеца за борба с ендометриозата – как да се защитим чрез превенция.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Портрет на Сара Вон
Ще звучат песни от албумите ѝ The Divine One, Swingin' Easy, Count Basie/Sarah Vaughan, The George Gershwin Songbook, Vaughan and Violins, Sarah Vaughan with Michel Legrand, Brazilian Romance и Songs of the Beatles.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Проф. Стоян Атанасов за „Характери“ на Жан дьо Лабрюйер
• Проф. Людмил Димитров за „Аз обичам самата любов“ на Елисавета Багряна
• Божана Апостолова за новата си детска книга „Божанчето и любовта на лебедите“
• Проф. Маргарита Младенова за онлайн излъчването на постановката ѝ „Зимна приказка“ по Уилям Шекспир.
• Онлайн списанието Свободно поетическо общество отбелязва три години от съществуването си с брой на тема „Апокалипсис Lights“
• Памет за Едуард Лимонов – разговор с Георги Борисов

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Как да мотивираме детето си да чете по време на извънредно положение? – нова онлайн инициатива на „Книговище“, които отварят ресурсите си, за да могат учители и родители да насърчат децата да четат и осмислят прочетеното – разговор с Искра Джанабетска, един от създателите на платформата и с учителката Гергана Иванова, чийто клас е победител в Националното състезание по четене на МОН.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Творби от Феликс Менделсон, Йоханес Брамс, Жан Сибелиус и Рейф Воън Уилямс в изпълнение на брилянтната цигуларка Хилари Хан.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Безмилостната диктаторка
Разговор за създаването на пластмасата от британеца Александър Паркс, за нейната противоречива история и за опасните последици от нейното масово използване, довело до сериозните екологични проблеми, които налагат качествено нови решения за справянето с тях. До къде стигна човечеството в опитите си да рециклира различните пластмаси? Съществуват ли напълно биоразградими пластмаси на практика? Могат ли органичните пластмаси да се окажат реална алтернатива?
Разговор с химика Наско Стаменов.
• Златното сечение: коментар на директорката на Института по електрохимия и енергийни системи при БАН проф. Евелина Славчева за постигнатото до момента по проектите, включени в Националната програма „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“. Нейният колега Благой Бурдин добавя съществени подробности за един от тези проекти – иновативният хибриден тролей, по който вече се работи.
• Вечният двигател: екохимикът проф. Васил Симеонов – какво си струва да знаем всички ние за замърсяването на почвата с тежки метали?

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Стъкло от Мурано.
• Композиторът Монтеверди.
• Йоханес Вермеер – майсторът на светлината.
• Къщата на вещиците в Салем, САЩ.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Годишните времена в музиката: Пролет

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Концерт на Стоименка Учикова, Петьо Костадинов, Марин Иванов и други изпълнители.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Не е моя работа“, по китайска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
Записи на оркестъра на Словенското радио под диригентството на Росен Миланов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 39 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Как да тренираме ума си в скоростно четене и супер памет, защо въображението е по-важно от знанието и как се възпитават самоосъзнатост, самодисциплина и емпатия, които са от изключително значение за това как се справяме в живота – разговор с Анастасия Димитрова – водещ на тренингите „Скоростно четене“ и „Суперпамет“ и сертифициран треньор по емоционална интелигентност
• А сега внимавайте: новия албум на Ози Озбърн.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 9 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Хлябът – символика и култура: Хлябът в приказния свят на вещите от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Първата част на  концертния албум „Soul Bop Band Live” на саксофониста Бил Евънс и тромпетиста Ренди Брекър. от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде •..

публикувано на 08.04.20 в 08:40

Сряда, 8 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Гранична България: България между Дунав и Тимок – средище на различни култури от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Песенни текстове и лирика на: Иван Вазов, Марко Ганчев, Иля Велчев, Даниела Кузманова, Михаил Белчев, Гриша Трифонов, Джон Ленън...

публикувано на 07.04.20 в 15:55

Вторник, 7 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Дивите цветя на България: Полски и ливадни цветя от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Андреа Мотис квинтет със специален гост Скот Хамилтън (Andrea Motis Quintet and special guest Scott Hamilton) Концертът се е състоял на 12 октомври 2019 в Мюнхен. от..

публикувано на 06.04.20 в 09:34

Понеделник, 6 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Българският откривателски и изобретателски дух: Българските открития във физиката и астрономията от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Марк-Андре Амелен, пиано – първа част. От програмата: Бетовен-Лист – клавирна версия на вокалната..

публикувано на 05.04.20 в 08:35

Неделя, 5 април

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Климати“ от Андре Мороа Участват: Нина Стамова,Георги Кадурин, Мая Бабурска, Параскева Джукелова, Елена Райнова, Гергана Кадиева Режисьор: Илия Добрев от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от..

публикувано на 04.04.20 в 08:35