Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Симеон Владов: Животът на актьора – от кастинг на кастинг

Свободният актьор – човек, който определя сам програмата и афиша си. Симеон Владов е актьор на свободна практика от 25 години. Казва, че не съжалява и от тогава му са се случили всички хубави неща в професията. 

За коронавируса и изолацията и след това

"Не знам как ще прозвучи, но по принцип мен от нищо не ме е страх. Страховете потискат имунната система и тогава те налазват много болести. По-добре човек да няма страхове, да бъде смел и да приема нещата, каквито са, и в тези условия да се опитва да прави нещо – да не стои със скръстени ръце. Това е моята рецепта.

Ние в частната формация театър "Криле", където съм актьор, имаме няколко представления, готвехме и нова премиера, която трябваше да излезе през април, за съжаление няма. Но през новия сезон при всички обстоятелства ще излезе. Имам и една друга пиеса, с която участвам в Театър Мим-Арт, също засега замразена. Същевременно продължавам с дублажите, като мине карантината. Записвам от година и половина аудиокниги. Имам и други занимания – чета книги, слушам музика, градинарството, поезията... "

Важно ли е за широспектърния свободен актьор да владее всички възможности на изкуството – да пее и да говори на еднакво високо ниво

"Абсолютно да. И да танцува и да владее словото... В цял свят актьорите, над 90%, са артисти на свободна практика. Само в България и в някои посткомунистически страни я има тази система на държавните театри, която все още не е разрушена. 

Свободният актьор трябва да поддържа формата си – и физическа, и психическа, и професионална – за да можеш да бъдеш на ниво, да си конкурентоспособен. Защото актьорите постоянно се явяват на кастинги – това е животът им – от кастинг на кастинг, докато най-накрая те открият, ако си талантлив, и получиш по-широк път и свобода на развитие. 

За празника и всекидневието на „свободния артист“ при извънредно положение – чуйте разговора с актьора Симеон Владов в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Женитба“ на Гогол на сцената на Театър „София“

Театър „София“ започна да изнася спектакли наживо веднага след като отпаднаха ограниченията във връзка с коронавируса. На 5 и 6 юни от 20.30 часа програмата продължава със спектакъла „Женитба“, който трябваше да се играе на открито, на новата сцена пред театъра в парка „Заимов“. Тъй като прогнозата за времето е, че валежите и ниските температури ще..

публикувано на 05.06.20 в 14:00

Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ – XIV

Международният фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ представя новаторски театрални постановки и танцови спектакли от целия свят. Това е 14-ото му издание. Досега на фестивала са представени 134 спектакли и събития от 40 страни и 4 континента. С ъбитието е организирано с подкрепата на Община Пловдив и е част от Календара на културните..

публикувано на 05.06.20 в 11:55

Оригиналът на „Замъкът“ от Кафка

Макс Брод, довереникът на Франц Кафка, на когото е заръчано да изгори всички ръкописи след смъртта му, решава в крайна сметка да не зачете молбата на приятеля си. За тази негова постъпка цялото човечество изпитва признателност, че не ни е лишил от безценно литературно богатство. Брод като съвестен литератор, но далеч от гениалността на своя..

публикувано на 05.06.20 в 09:35

Ново непроменено издание на „Трите стълба на дзен“

Учение, практика, просветление. Това са трите основни аспекта на тази религиозна практика. Съвършено равенство между психическо и физическо, чийто резултат е вътрешна хармония.  Наш гид в това смело и интересно вътрешно пътешествие е Филип Капло, дзен будистки учител от традицията „Санбо Киодан“, смесица между японските школи Сото и Риндзай –..

публикувано на 05.06.20 в 09:25

История, от която боли

Политически хаос, погазване на закона, насилие и убийства, обезценяване на парите, липса на основни продукти, на лекарства, глад, тълпи от хора, които искат да напуснат страната по граничните пунктове, обществото се е разпаднало и човек трябва да се оправя сам. Такава е ситуацията във Венецуела, която описва Карина Сайнс Борго (1982) в романа си..

публикувано на 05.06.20 в 08:07