Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперното откритие за 2020 – мецосопранът Адел Шарве

„Музик мания“ представя Адел Шарве с концерта ѝ на фестивала на Френското радио в Монпелие заедно с пианиста Флориан Каруби, който включва „Песните на Билитис“ на Клод Дебюси, „Пет гръцки народни песни“ на Морис Равел, „Четири хиндуистки поеми“ на Морис Дьолаж, „Предишният живот“ и „Покана за пътуване“ на Анри Дюпарк, „Шест арабски поеми“ на Франсоа Обер.

Младата певица е в началото на своята кариера, която започва едва преди няколко години. От 2017 г. в творческата биография на Адел Шарве има няколко важни мецосопранови партии – Розина от „Севилския бръснар“ на Росини, представена в Бордо под диригентството на Марк Минковски, Ксеркс от едноименната опера на Хендел в постановка в Забранения град в Китай. Изпълнявала е и по-малки роли – като Асканий в „Бенвенуто Челини“ на Берлиоз във Версай с диригент сър Джон Елиът Гардинър, Мерцедес от „Кармен“ на Бизе в КГ и в парижката опера, Адела от „Пиратът“ на Белини в Бордо, Половецка девойка от „Княз Игор“ на Бородин в Датската кралска опера. Календарът ѝ вече е пълен с предложения до 2022 г., а най-близките ѝ ангажименти за да Парижката опера.

Адел Шарве е родена в Монпелие през 1993 г. Започва да учи музика още от шестгодишна. Участва и в хора на Клер Маршан, а след това и в хора на Френското радио. С този хор още на девет години участва в първата си оперна постановка музикалната приказка на Жюлиен Жубер „Кралицата на ледовете“.

През 2003 г. Адел Шарве е приета в музикално училище в Париж, след което продължава в Парижката консерватория. Освен уроците по пеене, заедно със свои колеги създава вокален ансамбъл „Архипелагът“, като изнасят много концерти.

„За мен няма по-голямо щастие от професията, която имам. Това е абсолютна радост. Трябва дисциплина, но и живееш непрекъснато в безкрайна красота. Винаги съм пяла, още преди да проговоря, и нямам спомен, в който да не съм пяла. На шест години реших че ще бъда оперна певица, въпреки че пеех и много джаз. Никога не съм си задавала въпрос, защото бях луда по оперния репертоар, песните и ораториите“.

Какво сподели още Адел Шарве, чуйте в звуковия файл.

Първия си диск Адер Шарве записва за „Алфа класик“ през 2019 заедно с пианистката Сюзан Маноф, наречен „Имало едно време“, в който смесва песни от американски и британски композитори.

Името ѝ нашумява много след една екстремна случка по време на концерт във Френското радио. Адел отива на концерт, дирижиран от нейния приятел Валантен Турне – на 1 октомври представят „Месия“ на Хендел.

„Бях в залата на Френското радио, за да слушам „Месия“ на Хендел. В антракта отидох при него и го попитах дали всичко е наред, а той отвърна – не, нищо не е наред. Контратенорът не може да пее, болен е. Отиди да видиш дали не можеш нещо да направиш“.

На финала публиката я аплодира бурно, а на следващия ден името ѝ е във всички медии.

За 2020 година тя е номинирана в категорията „Откритие – оперен артист“ във „Виктоар дьо ла мюзик класик“.

Предишните ѝ отличия са – награда в категория песен от международния конкурс Надя и Лили Буланже заедно с пианиста Флориан Каруби през 2015 г. На следващата година има три отличия, сред които е и това от международния вокален конкурс в Хартогенбош. През 2019 г. тя е избрана от обществените франкофонски медии за млад солист на годината.

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05