Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Събота сутрин в Мъглиж

БНР Новини
Снимка: Община Мъглиж

За Мъглиж се носи легенда, която е описана и в книгата на Николай Вапирев „Сборник статии и материали за историята на град Мъглиж“.

Според преданието, когато турците отишли да превземат земите около днешното градче, в района действал Янко войвода.

В околността имало стар манастир, който се явявал единственото убежище за българите. Турците успели да намерят криещите се, разрушили стените на манастира и убили и отвлекли много хора. Сестрата на Янко войвода – Борилица, също била отвлечена. По това време войводата и неговата дружина не били в района. 

Щом се завърнали и Янко научил какво се е случило със сестра му, тръгнал с дружината да я търси. Една нощ войводата и хората му успели да проникнат в лагера на турците и освободили българката.

Поради наличието на гъста мъгла османците се объркали и започнали да се бият помежду си. Много малка част от тях останали живи. Мястото на боя било наречено Мъглиж.

През 1869 мъглижани основават първото селско читалище в България. През 1877 г. Мъглиж наброява 400 български къщи. След Освобождението градът се разширява до 1500 къщи и 5000 жители.

Още за историята и съвремието на градчето можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15

Референдумите – възможна реалност?

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

За спасените евреи, ромите и Светите земи

Всичко тръгва от проф. д-р Христо Кючуков, който е български ром, но живее в Берлин . Той се ровил в историята, търсил по архиви и библиотеки исторически данни за ромите по време на Втората световна война. И открил такива за жени от ромски произход от различни европейски държави, които по различни начини спасявали еврейски и ромски деца от..

публикувано на 24.03.23 в 13:35

Системата "Хауала"

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на..

публикувано на 24.03.23 в 12:35
Президентът Румен Радев.

Георги Проданов: Излишна демонстрация на различие е неучастието ни в доставката на снаряди за Украйна

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които подчертават, че са твърдо решени да доставят обещаните 1 млн. 155 мм снаряда за Украйна в рамките на една година, без това да е в ущърб на специфичния характер на политиката за сигурност и отбрана на някои страни членки.  Евролидерите приеха заключения за Украйна, решени да доставят 1..

публикувано на 24.03.23 в 11:07