Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Акция Джойс“ в Театрална работилница „Сфумато“

Димитър Марков
Снимка: sfumato.info

„Акция Джойс“ започна онлайн в дните на социална изолация с идеята да ни среща всяка седмица в продължение на три последователни дни с откъси от романа „Одисей“ от Джеймс Джойс – в превод на Иглика Василева и в изпълнение на актьора Димитър Марков.

Изборът на текста не е случаен – само преди няколко месеца прочутият роман на ирландския писател вдъхнови младия актьор да създаде моноспектакъла „Одисей и циклопите дъблински – хероическа ода по Джеймс Джойс“, който от септември 2019 година се играе на сцената на „Сфумато“.

В звуковия файл можете да чуете какво разказа за онлайн инициативата Димитър Марков, а ако и вие сте почитатели на романа „Одисей“, актьорът ви очаква в събота, неделя и понеделник от 17 часа в канала на Театрална работилница „Сфумато“ в YouTube, където ще бъдат качвани видеоклиповете.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Започва вторият международен фестивал

Започва второто издание на международния фестивал "Кракра джаз" в Перник

Днес започва вторият международен фестивал "Кракра джаз" в Перник, съобщиха от общинската администрация, цитирани от БТА.   Музикалната проява, която ще се проведе днес и утре на едноименната крепост, е със свободен вход. В нея участват носители на Грами, реге звезди и една от най-оригиналните изпълнителки, появили се на световната джаз сцена..

публикувано на 16.08.24 в 12:04

Избрано: От Бургас до световния връх: Божана Славкова за победата в Mili Dueli

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден"  през август ще излъчим най-интересните интервюта от изминалата година. Този път представяме разговора с Божана Славкова – първият български победител в световния поетичен конкурс Mili Dueli. Разговорът е излъчен на 26 април тази година.  Тя спечели с 968 точки за поетичния филм "Дървото с..

публикувано на 16.08.24 в 11:24

Младите превземат уикенда в Буграс

В Бургас уикендът ще бъде тематичен и посветен на младежите. Предстоят поредните издания на фестивала Teen Boom Fest (17-18 август) и състезанието по скейтбординг Burgas Skate Оpen (16-18 август). В петото издание на Teen Boom Fest ще се включат над сто популярниличности – известни български артисти, изпълнители, инфлуенсъри, ютубъри,..

публикувано на 16.08.24 в 10:54

Обявиха наградите на биеналето "Приятели на морето" в Бургас

Шестима са наградените автори в единадесетото издание на биеналето за съвременно българско изобразително изкуство Национална изложба "Приятели на морето" 2024, което бе открито официално в залите на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и Дружеството на бургаските художници в Бургас. Тази година одобрените за участие автори са..

публикувано на 16.08.24 в 09:31

За изкуството на красивото писане и красивите мисли

Към красивото изписване на словото насочваме вниманието на слушателите в Международния ден на калиграфията . В "Нашият ден" гостува Антоанета Кисьова , преподавател по калиграфия, за да разкаже за изкуството на красивото писане и красивите мисли. Кисьова завършва стенопис в НХА и прави втора магистратура по църковна живопис в АМПТИ –..

публикувано на 16.08.24 в 09:26