Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански диалог с комисар Мария Габриел в Деня на Европа

Програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчва на живо разговора на 9 май от 11 часа

| обновено на 09.05.20 в 09:01

Онлайн граждански диалог с комисаря за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел ще се проведе на 9 май (събота) от 11 ч., съобщи представителството на Еврокомисията в България.

Разговорът, който ще продължи до 12 ч., ще се излъчва на живо в програма „Христо Ботев“ на БНР, по БНТ 2, във Фейсбук и на интернет страницата на Представителството на ЕК в България.

Темата на дебата е: „Ден на Европа 2020: Още по-силни заедно. Европейска солидарност по време на криза“.

Комисар Мария Габриел ще даде информация за мерките, които ЕС предприе в помощ на държавите-членки и ще отговаря на въпроси на гражданите за най-силното ни оръжие срещу кризата – науката и иновациите.

Въпроси към комисар Габриел може да се задават директно във Фейсбук събитието или в платформата https://www.sli.do/, където трябва да се влезе с хаштаг #EuropeDay.

Какво е значението на европейската солидарност и защо можем да се справим с кризата единствено заедно? Как европейските научни изследвания ще доведат до решение на глобалната криза? Кои са поуките от дистанционното обучение и какво е бъдещето на образованието? Каква подкрепа оказва ЕС на културния сектор и спорта? Тези и други теми ще са сред обсъжданите в продължение на един час в Деня на Европа, когато се навършват точно 70 години от историческата Декларация на Робер Шуман.

От 10,30 до 11, 00 ч в предаването „Семейно радио“ на програма „Христо Ботев“ слушателите ще бъдат информирани за предстоящото включване с оповестяване на темите, възможностите за задаване на въпроси и други информации свързани с ресора на българския комисар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Мария Габриел

Мария Габриел: До края на годината може да има ваксина срещу Covid-19

До края на годината може да бъде намерена ваксина срещу Covid-19. Такава увереност изрази българският еврокомисар Мария Габриел по време на онлайн граждански диалог, посветен на днешния Ден на Европа. Тя посочи, че в момента ЕС разполага с над 150..

публикувано на 09.05.20 в 12:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент..

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат..

публикувано на 27.08.24 в 08:55