Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надписани сметки за ток

Снимка: БГНЕС

Притеснени от обедняването потребители или надписани сметки за ток? Илина Александрова, потребител, слушател, който подаде сигнал до "Нашият ден", разказва:

"Представител на ЧЕЗ ми се обади преди месец, за да ми каже, че на вилата, която се намира в село Селянин, близо до Вакарел, има неплатена сметка на стойност 639 лева и електрозахранването е прекъснато. Периодът, за който става въпрос е 4 юни 2019 г. до 4 октомври 2019 г. Поо принцип това е вила, в която ходим само през уикенда. Няма постоянно живущи. Не се използва Бог знае какво електричество, което може да се види в стари сметки... Оказа се, че са направили преизчисления и въз основа на констативни протоколи е установено, че има неизправност на електромера. Държа да отбележа, че този електромер се намира извън имота, сменен е преди година, в метална кутия е и аз до нея нямам абсолютно никакъв достъп и не мога съответно да знам дали електромерът е в изправност. Написах възражение, а отговорът беше, че няма основание да бъдат направени корекции."

Филип Йорданов, ръководител на "Нетехнически загуби" в ЧЕЗ, подчерта:

"Кражбите на електроенергия влошават качеството на доставката до потребителите – мрежата е сложно енергийно съоръжение. На 4 октомври 2019 г. наш екип посещава по сигнал за нерегламентирано ползване въпросния адрес. При оглед на електромера техниците установяват нарушени пломби, деформиран корпус. В такива случаи процедурата е електромерът надлежно се опакова, съставя се констативен протокол, поставя се нов изправен електромер, а неизправният електромер се предоставя за експертиза от Българския институт за метрология. Тази експертиза потвърди нашите съмнени за манипулация на средствата за измерване."

Игнат Арсенов, главен директор "Контрол на пазара" в Комисията за защита на потребителите, коментира случая така:

"Има такива подобни жалби, но те са малко на брой и в тях не се наблюдава тенденция за проблем. Трябва да споменем и факта, че основният орган, който се занимава с правата на потребителите в областта на доставката на електрическа енергия е КЕВР. Ние можем да дадем разяснения на потребителя къде са регламентирани неговите права и задължения и да препрати жалбата към КЕВР."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анелия Торошанова и д-р Орлин Колев

За конституционните реформи и предизвиканата от тях криза

За конституционните реформи и предизвиканата от тях криза в "Нашият ден" разговаряме с д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право и преподавател в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски". В последно време българското общество стана свидетел на редица спорни моменти, свързани със съставянето на служебно правителство. По думите на д-р Колев..

публикувано на 02.09.24 в 09:42
Изцелението на бесноватия

За фалшивата вяра и за суеверията в Църквата

Излекуването на бесноватия момък от евангелското че­тиво за днешната 10-а неделя след Петдесетница става по молба на баща му. Чудното излекуване на бесноватото момче прави силно впечатление на всички присъстващи. Христовите ученици, помолени от бащата да помогнат на сина му, не успяват да го сторят. На въпроса им: "Защо не можахме ние да го..

публикувано на 01.09.24 в 09:15
Росица Банова

Избрано: Росица Банова – китайски ученици, български корени и световни успехи

През месец август, предаването "Нашият ден" предоставя възможност на своите слушатели да си припомнят някои от най-запомнящите се интервюта, излъчени през годината. Сред тях се отличава разговорът със световноизвестната пианистка Росица Банова. В това специално интервю, Банова разкрива детайли от своята житейска и професионална история, представяйки..

публикувано на 30.08.24 в 12:04

Миграция на душата: Защо Ейми Ан Сабела избра живота в България пред този в САЩ?

В рубриката "Мигранти с таланти" днес ви разказваме историята на Ейми Ан Сабела  – американка от Ню Йорк, която мечтае да стане българска баба. Родена и израснала в Ню Йорк, Ейми Ан Сабела прекарва голяма част от живота си там, но събитията на 11-и септември я принуждават да преосмисли приоритетите си в живота. "Разбрах, че животът може да се промени..

обновено на 30.08.24 в 11:45

Светлозар Желев: "Аполония" е светлина, тя е фар в тъмнината

През 2024 година се отбелязват 40 години от началото на празниците на изкуствата "Аполония", които за първи път се състояха през 1984 година в живописния град Созопол. Фестивалът, създаден с цел да покаже постиженията на българските творци и да подкрепи новите идеи и експериментални проекти в различни изкуства, се е утвърдил като значимо културно..

публикувано на 30.08.24 в 09:02