Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Урумов: Не създавайте еднодневки в народната музика

Младият певец записа непознати тракийски песни в БНР под диригенството на Георги Андреев

4
Николай Урумов с трио Вечерница
Снимка: личен архив

Сред множеството млади народни певци Николай Урумов заема свое място в модерната изпълнителска практика. Тракиецът от Сливен отдавна получи признанието на публиката и слушателите, на музиканти, композитори и диригенти. 

Юрист по образование и музикант по призвание – Николай Урумов е последовател на тракийския вокален стил със собствен почерк. Още в детските години песента присъства в дома, където звучат записи на Недялка Керанова, Динка Русева, Мария Карафезиева. И въпреки че в двата семейни рода от Сливенско и Старозагорско няма изявени музиканти, певческата дарба се проявява от ранна възраст, развива се в училищната музикална паралелка, в сценичната практика. Ако се проследи творческата дейност на Николай Урумов, се забелязва един непрекъснат стремеж към усъвършенстване и професионална прецизност. Сам казва, че не се задоволява с посредствени разултати. „Тракийският стил е най-виртуозният в българското народно пеене. Бавната тракийска песен е сложна за изпяване – притежава широк диапазон, богата орнаментика, дълги фрази. Изискват се много умения и талант, за да се овладее този стил“, пояснява музикантът.

Записите на Урумов ясно показват неговите изпълнителски способности. Трудните за интониране интервали подчертават вокалната техника, особено при орнаментирането във високия регистър. Специфичният стил, разнообразието в репертоара и музикалният съпровод придават личен певчески образ на изпълнителя. В медийните си изяви Николай често поставя дискусионни въпроси върху проблеми, които го вълнуват: „Създавам музика за свое собствено удоволствие. Истинско изкуство се прави заради самото изкуство и само качественият продукт остава във времето. Всичко останало е комерсиална продукция, наречена – еднодневка. Пожелавам на младите хора да не създават еднодневки, а художествена продукция, която да ги представя пред публиката. В днешно време малко от тях притежават специфичен стил, с който да бъдат забелязани“.

Младият певец е свързан с Националното радио от края на 90-те години, когато участва в детския конкурс „Славейче“ на Радио Стара Загора. От тогава получава първи награди за народна музика, радва се на активна слушателска подкрепа. През 2011 г. осъществява първите самостоятелни записи с Оркестъра за народна музика на БНР под диригенството на Христофор Раданов. Не скрива удовлетворението от съвместната работа с аранжорите Цветан Георгиев, Стоян Пауров и продуцента Валентин Янков. Скоро Николай реализира нови записи в БНР, дирижирани от композитора Георги Андреев, автор на обработките. Разнообразни по тематика и метроритъм, новите песни пренасят слушателя на тракийското хорище, а с безмензурната „Гласи ми са чуват“ певецът разкрива широката душа на тракиеца. Независимо къде ще запее – на селски или семеен празник, в студио или в концертна зала, Николай Урумов притежава качества на народен певец от висока класа, носител на съвременната тракийска песен. В нейната основа се крият майсторството, техниката, музикалната култура, професионализмът.

Участието на Николай Урумов в „Семейно радио“ можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - личен архив на Николай Урумов





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35