Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Една таблетка музика

Цветина Панайотова
Снимка: личен архив

Музиката е добре познат релаксант, антидепресант, който някои от нас приемат осъзнато и целенасочено, други без да се замислят биват омаяни и понесени на крилете на това божествено изкуство. За много хора в днешно време музиката е шанс да се излекуват. За това се грижи Музикотерапията.
Тя е широкообхватна и с течение на времето в нея се оформят различни направления и специалисти. Има такива, които работят само с ритъм, други само с хармонията, само с тембрите на различни инструменти и гласове, само с упражнения за гласа или пък с двигателните процеси при свирене на различни инструменти. Има също така терапевти, които работят само с определен вид заболявания.
Основно музикотерапията се дели на неврологична и на психологична. В момента у нас има повече музикотерапевти, които се занимават по-скоро с психологична помощ.

„Музикотерапията е ценна не защото се опитваме да направим хората музиканти, а защото същите мозъчни зони се дублират с активността на мозъка при най-ежедневни човешки дейности. Понякога няма друг начин за достъп до тази активност и музиката се оказва изключително полезно средство“ – казва Цветина Панайотова, музикотерапевт в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“, която гостува преди време в предаването „От песен в песен“, за да разкаже за своятa работа.

Тя е първият музикотерапевт, интегриран в реална болнична обстановка. По света тази професия е самостоятелна вече повече от 100 години, като е интегрирана в системата на конвенционалната медицина.
Преди да се обърне към музикотерапията, Цветина има чудесна кариера на професионален музикант.
Свири на цигулка от 4-годишна. Излиза на голямата сцена, когато е само на 7 години. На 8 печели първа награда в голям международен конкурс - „Ян Коциан“ в Чехословакия.
Пътувания, турнета, над 10 престижни награди в сериозни международни конкурси.
През 2000 година заминава за Лондон с пълна стипендия за обучение със специалност цигулка в британската академия за музика и театрално изкуство Gildhall School Music and Drama“. Там завършва в класа на проф. Ифра Нийман.
След Великобритания завършва Музикалната академия и у нас. За първи път се докосва до музикотерапията като дисциплина в Лондон, когато я записва като свободно избираем предмет. Впечатлена от лечебната роля на музиката, наблюдавайки как работи терапията в реална болнична среда, Цветина започва да посещава все по-често заниманията на групите с тази специалност.

Музикотерапията се превръща за Цветина в нещо много важно и първостепенно. Тя с интерес следи развитието на специалността в световен мащаб и създава контакти  със специалисти от различни страни. Цветина е една от първите, които се записват да учат тази специалност, след като тя е създадена в Музикалната академия у нас от проф. Нева Кръстева и получава чудесната възможност да се учи от чуждестранни специалисти, които да поемат специалният предмет.

Срещата с нея е по повод музикалните инициативите предприети от нейната фондация „Да бъде“, които тя и колегите ѝ насочват към медиците на първа линия в борбата с Covid-19 и техните пациенти.
Музика, това е което един артист, изпълнител може да предложи в най-тежките моменти за хората. Добра дума, духовна наслада и поне за малко откъсване от тежката действителност.
В интервюто с Цветина ще чуете подробности за това как и вие да се докоснете до магията, която създават. Ще разберете кой и как се включва, за да помага, а Цвети е свежа, интелигентна и прекрасна.

Чуйте какво си казахме. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Хворостовски в ролята на Риголето в едноименната опера на Верди (2013 г.)

Метрополитън опера отваря архивите си

„В тези безпрецедентни времена ние имаме удоволствието да излъчим за Вас бисове от паметни съботни матинета от миналото“. Така от оперната къща анонсират поредицата, в която представят избрани записи от спектакли и концерти, състояли се на сцената на Метрополитън през годините. В съботната оперна вечер (6 юни, от 20 часа) ще излъчим два записа...

публикувано на 06.06.20 в 09:05

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2020

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен актуална музика от фонда на БНР в нашата..

обновено на 05.06.20 в 14:47
Премиера на „Дон Паскуале“ в Театър Италиен, Франция, 1843 (гравюра)

Операта „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети (съдържание)

Либрето: Джовани Руфини Премиера: на 4 януари 1843 г. в парижкия Театър Италиен В България е поставена за пръв път в Софийската народна опера през 1932 г. Действащи лица: • Дон Паскуале - бас • Ернесто - тенор • Д-р Малатеста – баритон • Норина - сопрано Първо действие Сцена 1: Стаята на дон Паскуале Дон Паскуале е решил да се..

публикувано на 05.06.20 в 09:53

Юбилеен концерт, посветен на 75-годишнината на Апостол Калоферов

Специализираното седмично-музикално предаване „Метроном“ ще ви върне към един паметен и много вълнуващ момент от вече изминалата 2019-а. На 29 септември в препълнената зала „България“ тържествено беше открит новият творчески сезон на Софийската филхармония. Концертът беше първият от цикъла „Цигуларите“ и бе посветен на 75-годишнината на видния български..

обновено на 04.06.20 в 16:07

„Риголето”, опера в 3 действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго „Кралят се забавлява” Премиера: 11 март 1851, Венеция, театър „Ла Фениче“ Действащи лица: • Риголето – шут на херцога, баритон • Джилда – дъщеря на Риголето, сопран • Херцога на Мантуа, тенор • Спарафучиле – наемен убиец, бас • Мадалена – сестра на Спарафучиле, контраалт • Джована – дойка на..

публикувано на 04.06.20 в 16:03