Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диалози от дома с известните оперни певци

Снимка: Димитър Сотиров

В дни на карантина заради Covid-19, когато не може да се чуят прекрасните, вълнуващи гласове на световно известните български оперни певци, журналистът Димитър Сотиров решава да им даде думата, но не от театрите, а от техните домове.

Понякога, както с известния баритон Владимир Стоянов, диалозите на Димитър се превръщат и в сцена, защото по време на живия разговор певецът изпълни откъс от „Набуко“ без съпровод. Така онлайн предаването „Диалози от дома“ на журналиста Димитър Сотиров представя световноизвестни български оперни звезди.

От дома си в Берлин в диалозите се включиха най-успешната българска оперна режисьорка Вера Немирова и нейната майка, оперната изпълнителка Соня Немирова. Соня Йончева също прие поканата на журналиста Димитър Сотиров да гостува в цикъла от разговори. Прочутата ни оперна дива, която в края на април очарова света с участието си с арията на Русалка от едноименната опера на Дворжак в онлайн галата на Метрополитън опера, се включи от дома си в Швейцария на 10 май. Участие в Диалози взе и прочутият баритон Кирил Манолов, определян от Рикардо Мути като най-добрия Фалстаф в наши дни. Разговорът с него беше на 12 май. 

Следва световноизвестното ни сопрано Красимира Стоянова, която гостува на 14 май. Диалозите вече набраха скорост, както и последователи, а всъщност започнаха едва на 6 май.

Димитър Сотиров е автор на документалното изследване „Гена Димитрова от А до Я“, което има вече две издания. На премиерата на книгата през декември 2012 г. в Софийската опера почетен гост бе легендата Хосе Карерас. 

Какво споделят за музиката и изкуството нашите оперни звезди, чуйте в предаването.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Кицов

Ивайло Кицов – сериозно, без да се вземаш насериозно

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата. Ивайло Кицов – музикален журналист и дългогодишен сътрудник на програма „Христо Ботев", е Главен герой в "Нашият ден". Пътят на музикален журналист "Завърших журналистика, имам 1 година филология в Шумен...

публикувано на 25.01.21 в 17:50
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50

Композиторът Георги Костов на 80 години

Какво би бил един юбилей, ако не бъде отбелязан подобаващо с много музика и приятни изненади. На 22 януари 2021 г. екипът на предаването „Музикалните вечери“ има възможността първи да отбележи празника по повод 80-годишния юбилей на композитора, педагога, общественика и дългогодишен ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Георги Костов. Роден на 21..

публикувано на 22.01.21 в 08:57
Джон Бизли

Монкестра 3

Албума „Монкестра изпълнява музиката на Джон Бизли“ (MONK’estra Plays John Beasley) ви представя „Джаз клуб“ на 21 януари, от 23 часа. Трета, поредна силна продукция на биг бенда, в чието наименование е вплетено името на легендарния джаз пианист Телониъс Монк. При писателите, знайно е, важи правилото за втората книга, особено, когато авторът е..

публикувано на 21.01.21 в 09:15