Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Диалози от дома с известните оперни певци

Снимка: Димитър Сотиров

В дни на карантина заради Covid-19, когато не може да се чуят прекрасните, вълнуващи гласове на световно известните български оперни певци, журналистът Димитър Сотиров решава да им даде думата, но не от театрите, а от техните домове.

Понякога, както с известния баритон Владимир Стоянов, диалозите на Димитър се превръщат и в сцена, защото по време на живия разговор певецът изпълни откъс от „Набуко“ без съпровод. Така онлайн предаването „Диалози от дома“ на журналиста Димитър Сотиров представя световноизвестни български оперни звезди.

От дома си в Берлин в диалозите се включиха най-успешната българска оперна режисьорка Вера Немирова и нейната майка, оперната изпълнителка Соня Немирова. Соня Йончева също прие поканата на журналиста Димитър Сотиров да гостува в цикъла от разговори. Прочутата ни оперна дива, която в края на април очарова света с участието си с арията на Русалка от едноименната опера на Дворжак в онлайн галата на Метрополитън опера, се включи от дома си в Швейцария на 10 май. Участие в Диалози взе и прочутият баритон Кирил Манолов, определян от Рикардо Мути като най-добрия Фалстаф в наши дни. Разговорът с него беше на 12 май. 

Следва световноизвестното ни сопрано Красимира Стоянова, която гостува на 14 май. Диалозите вече набраха скорост, както и последователи, а всъщност започнаха едва на 6 май.

Димитър Сотиров е автор на документалното изследване „Гена Димитрова от А до Я“, което има вече две издания. На премиерата на книгата през декември 2012 г. в Софийската опера почетен гост бе легендата Хосе Карерас. 

Какво споделят за музиката и изкуството нашите оперни звезди, чуйте в предаването.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фиоренца Косото – звезда с ослепително сияние

Знаменитото италианско мецосопрано стъпва на голямата сцена, когато е на 22 години. Исторически миг, тъй като през 1957 г. в Ла Скала е световната премиера на „Диалози на кармелитките“ от Пуленк. Две години по-късно е дебютът ѝ в Ковънт Гардън в „Медея“ на Керубини. На достолепната сцена Фиоренца извайва едни от най-ярките си роли: Амнерис, Еболи,..

публикувано на 16.01.21 в 08:15

Програма на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 януари 2021 година

16 януари 3.00 часа – Ейвинд Грувен (1901-1977), ув. Хьоларлюд, oп. 38. 3.07 часа – Йозеф Хайдн (1732-1809), Финал. Алегро из Концерт за тромпет и оркестър в ми бемол мажор Hob. VIIe:1. Соло тромпет - Уле Едвард Антонсен. 3.13 часа- Томазо Албинони (1671-1751), Алегро из Концерт за тромпет в си бемол мажор, oп. 7. Соло тромпет – Уле Едвард Антонсен...

публикувано на 15.01.21 в 09:16
Боб Минцър

Музикален размер XL

Музикалното въведение в „Джаз клуб“ този път е ефектна композиция на саксофониста Боб Минцър, наречена „Ню Рошел“ – град в щата Ню Йорк и родно място на музиканта. Изпълнението е на Bob Mintzer & All L.A. Band.  Десетилетия наред саксофонистът е неотделима част от американския инструментален квартет „Йелоуджакетс“ (Yellowjackets), а записът на „Ню..

публикувано на 14.01.21 в 09:00
Андреа Витело

Андреа Витело – Важно е да се свири музиката на днешния ден

Поводът за срещата с италианския диригент Андреа Витело е издаденият неотдавна негов диск „Октети“, записан със „Солистите на Скалата“, в който са събрани Октет за духови инструменти на Игор Стравински, Октет на Петер Йотвьош, Октет на Алесио Елиа, „by heart“ на Албертас Навикас и „Gargoyles in love“ на Рита Уеда. На 10 септември миналата година..

публикувано на 13.01.21 в 09:52

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, януари 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен актуална музика от фонда на БНР в нашата..

обновено на 12.01.21 в 08:55