Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Литературен център "Да бъде ден" ще бъде открит при къщата-музей "Христо Смирненски"

Къщата-музей "Христо Смиренски" - преди ремонта
Снимка: БГНЕС

Докосването до Христо Смирненски винаги е повече от съприкосновение. И след толкова години във всякакви времена и състояния той въздейства. Главният уредник на къщата-музей на поета Елена Алекова разказва в "Нашият ден". 

"Първото ми съприкосновение със София беше все едно виждах персонажите на Смирненски. Само човек да има очи да види онова, което той е описал. "Витоша, загадъчна и нежна...", "Вечер теменужена"... Сега съм с огромно вълнение, че работя в къщата-музей "Христо Смирненски", дойдох и в квартала, в който е живял. Човек вижда реалните картини, които е създавал, ако и времето да е друго."

Много паметници на културата в България страдат

"Вече къщата-музей е ремонтирана. Тя е готова, за да подредим експозицията – битова и документална. За съжаление извънредното положение отложи малко подредбата на къщата. В момента, в който хората се съвземат от социалната изолация, ще създадем един литературен център "Да бъде ден" при къщата-музей "Христо Смирненски", за да стане тя притегателен център. Този център трябва да се развие не само в посока литература, но и в посока театър, музика. Защото Смирненски като поет е много музикален, той е образен до такава степен, че ти все едно виждаш това, което той пише. Неговата цветарка веднага си я представяш, или всичките тези зимни души."

Рецитали по стихове на Смирненски

"Бих се радвала, ако това го правят и деца, не само актьори. На 18 юни е годишнина от смъртта на поета. Ние предвиждахме да открием къщата-музей по-рано, но не пречи да го направим и сега и да направим възкресение на паметта за него. Ще уточним датата."

А запиташ ли тези звезди неброими:

"Сред житейската сива вълна
вий какво сте?.. Що търсите скръбни, незрими?"
Отговарят чрез своето огнено име:
"Светлина, светлина, светлина"

"Безименните души",1921 – откъс
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Закъсняла важна книга за българската литература като част от световната

„Българската литература като световна литература“ е предизвикателно заглавие, но вярно. В това ни убеждава новият сборник – първи по рода си, който разказва за нашата литература на английски език.  Съставители са Михаела Харпър и Димитър Камбуров.  Книгата не е история на литературата ни, а възможно най-понятно и стегнато разглежда „ключови аспекти и..

публикувано на 27.11.20 в 17:11

„Утайка от кафе в ла минор“ – спектакъл, вдъхновен от творби на унгарски автори

Нова българска пиеса, вдъхновена от творби на унгарски автори, тръгва към своята публика и ще превърне Унгарския културен институт в театрално пространство на 27 ноември. Автор на пиесата и режисьор на спектакъла „Утайка от кафе в ла минор” е Николай Ламбрев-Михайловски. „Вдъхновението от унгарските писатели Михай Бабич – „Халифът щърк“, Дьорд Драгоман –..

публикувано на 27.11.20 в 15:10
Кръгла маса

За Пипи и Вера

Вероятно си спомняте репликата: „Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време“ и знаете кой я е казал. Любимата на поколения деца, а и възрастни, Пипи Дългото чорапче се появява преди 75 години и оттогава името на Астрид Линдгрен се свързва неизменно с тази популярна немирница, а книгата ѝ е превеждана, издавана и преиздавана в..

публикувано на 27.11.20 в 09:10

Фокус към обществените библиотеки

За четвърти път бяха връчени Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки“. Те са учредени с идеята за приобщаване към информационното общество, за осигуряване на равен достъп до култура и знание чрез обществените библиотеки в страната.  Журито с председател доц. Георги Лозанов излъчи и тази година победителите в четирите категории: национална и..

публикувано на 26.11.20 в 18:15

"Всеобща постановка" в галерия Doza

Галерия Doza и кураторът Йово Панчев представят на зрителите една контроверсна ситуация, съчетавайки работите на двама провокативни и социално ангажирани художници, каквито са Добромир Иван и Андрей Врабчев. Тяхната изложба се нарича "Всеобща постановка". В тази Всеобща постановка Добромир Иван, име, което няма нужда от представяне, художествен..

публикувано на 26.11.20 в 17:01