Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Автокино под небето в София

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В София отваря ново автокино на паркинга на бул. "Цариградско шосе" 92 до "Метро". Автокиното ще бъде открито на 29 май с филма "Завръщане", а след това ще има музика на живо и DJ парти. Паркингът побира до 70 автомобила. 

Амбицията на организаторите е да показват най-вече българско кино и прожекциите да се запазят за цялото лято, независимо как ще се променя емидемиологичната обстановка.

Повече за инициативата и програмата на автосиносалона чуйте в разговора с арх. Стефан Стефанов, кмет на столичния район "Младост".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България от XIX век през погледа на чужденеца

Как географи, аптекари, романисти, ценители на растения, военни кореспонденти, инженери, медици и туристи откриват и възприемат България през XIX век?  Това е книга, базирана на стотици пътеписи и лични записки на пътешественици от Западна Европа, посетили България през XIX век. Повечето от текстовете са непознати на българската историография...

публикувано на 13.07.20 в 12:24
Александър Александров (вляво) и Емил Янев

Одисеите на Сашо

В епизод 383 „Трамвай по желание“ среща своята публика със легендарния поп, рок и джаз музикант Александър Александров, основател на група „Стил“. Повод за този ретроспективен радио спектакъл е новият музикален проект на Сашо „Шерифа и старите кучета“. За новия си проект той събра Старите кучета – Димитър Гидишки (бас), Георги Ценев (клавишни), Иво Попов..

публикувано на 13.07.20 в 11:30

Стефан Димитров си спомня за Миряна Башева

Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева . На широката публика тя беше позната като "Поетесата на космическата нежност". Башева е автор на десетки песни по нейни стихове. Поетесата е издъхнала в съня си.  Стефан Димитров за Миряна Башева : "Някак много ненадейно стана всичко. Мислехме, че нещата не са толкова зле... Много ни е мъчно. Вчера..

публикувано на 13.07.20 в 10:39

„Вратите на съня“ се отварят за Opera Open 2020

Пространството ражда идеи, акустики, преживявания, спомени и пророчества. Пространството има своите сънища. Тяхното тълкувание със средствата на музиката, на танца, на визуалните изкуства, чрез специфични разположения и овладявания на Античния театър, прави премиерният мултимедиен спектакъл с произведения от Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен,..

публикувано на 10.07.20 в 13:18
Началото на Първата част от романа. Представени са чорбаджи Марко и семейството му в обичайна битова сцена – вечерят заедно на двора. Художник: Йозеф Обербауер. Прототип на чорбаджи Марко е бащата на автора – Минчо Вазов

Надникваме зад кулисите на „Под игото“

Историята около написването и отпечатването на романа „Под игото“ е интригуваща, но не по-малко вълнуваща е и тази на придружаващите го илюстрации. Ценните изображения се показват във виртуалната изложба „Зад кулисите на „Под игото“ , част от честванията на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“..

публикувано на 10.07.20 в 12:26