Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

| обновено на 24.07.24 в 12:20
Снимка: Pixabay

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас.

В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато споменава хора и организации, които чувства съпричастни към наградата си, подчертавайки, че стореното добро е плод на усилията и взаимната подкрепа на много хора.

"В края на февруари 2022 г., когато се случиха събитията в Украйна, ние разбрахме от медиите, че пристигат бежанци в град Варна. Тъй като владея руски език, реших да се регистрирам като доброволец в някои платформи, които се посещаваха от бежанци и по този начин да помогна на тези хора", разказва д-р Димитрова.

Започвайки като доброволец, тя започва да получава обаждания и писма по имейл и вайбър с въпроси, свързани с решаването на определени здравословни проблеми и достъп до медицинска помощ. "Това не ме затрудняваше, защото е част от обичайната ми работа като общопрактикуващ лекар".

През май 2022 г. се взема решение относно осигуряването на бежанците и възможността те да избират личен лекар в България, което да им даде достъп до здравната система. "Бидейки личен лекар, аз започнах да ги приемам като хора в моята пациентска листа", обяснява тя.

"Поне 40 колеги от 300, може и повече, започнаха да приемат украински бежанци и с това решението на този проблем стана възможно. Така неформално и през здравна каса започнахме да указваме медицинска помощ на бежанците, в повечето случаи безплатно", завършва д-р Димитрова.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

В Деня на радостта търсим рецепта за щастие

Живеем във време, характерно с най-висока продължителност на живота. Може да се каже, че сме по-здрави сме, по-сити и по-трудово облекчени от всякога. В Деня на радостта (24 юли) , посветен на красотата в човешкото битие, в "Нашият ден" търсим рецептата за щастие. На въпроса какво ни прави щастливи, повечето от нас биха отговорили –..

публикувано на 24.07.24 в 10:11

Изящната усмивка става все по-достъпна

Все повече нови технологии помагат за постигането на изящна усмивка. Задължителните посещения при зъболекар, на всеки шест месеца, все още не са навик за българите. Често се сещаме да посетим дентален специалист едва след като сме усетили болка. Стоматологът Светломир Дамянов споделя в ефира на "Нашият ден", че в последните години..

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38