Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съвети за уволнение от Инспекцията по труда

Снимка: архив

Uvolni.me (Има начин!) – сайт с това многозначително заглавие е собственост на Николай Стоянов, главен юрисконсулт на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ), институцията, натоварена със задължението да бъде опора на работещите.

Нещо повече, Стоянов заедно с Теодора Дичева, началник на отдел „Социална политика, образование и здравеопазване“ към Омбудсмана на Република България и 11 години директор на Правната дирекция в ИА ГИД, водят семинар с такса 80 лв., който в разгара на кризата с пандемията запознава работодателите с начини да уволняват служители, без те да имат възможност да се защитят в съда.

Експертите, призвани да защитават служителите, съветват работодателите как безпроблемно да се освобождават от тях. Звучи като публикация в сайта "Не!Новините", но е факт.

"Нашият ден" покани за коментар по темата Николай Драганов от електронното издание "Барикада", който е платил таксата от 80 лв., за да присъства на семинара и публикува статия в изданието; Дина Христова, началник отдел „Връзки с обществеността и административно обслужване“ към ИА ГИТ, и Ваня Григорова от "Солидарна България".

Въпросът не е само доколко законови са действията на главния юрисконсулт, но и чисто морален – как в разгара на кризата, в която хиляди служители изгубиха работните си места, представители на една от малкото институции, отговорни да защитават правата им, сочат вратичките в закона и дава съвети как да се преодоляват пречките за уволнение.

Чуйте коментара на Николай Драганов:

Според Дина Христова агенцията не само има право, но и задължение да консултира и работодателите, и работниците, и подобна практика не противоречи нито на закона, нито на етичните стандарти, и не става въпрос за конфликт на интересиТя потвърди, че главният юрисконсулт Николай Стоянов вече не е служител на агенцията.

"Трудно мога да срещна работник, комуто са отделени два часа и половина, за да му бъде разяснено подробно какви възможности му дава Кодексът на труда.

Когато едни хора могат да си платят за консултация, те ще получат детайлни насоки какво е заложено в Кодекса – коментира на свой ред Ваня Григорова.

Има разлика между това да се консултира работодателя и е друго да му се посочи точно какво да използва, за да заобиколи закона и да уволни работника, включително когато работникът е майка с дете или човек с увреждане.

Това е било дискутирано в семинара" – каза Григорова, която е запозната със съдържанието му и изтъкна друг важен детайл:

„Притеснително е мълчанието от страна на омбудсмана, тъй като неин служител Теодора Дичева, 11 години директор на Правната дирекция, е била другият лектор на семинара и е разяснявала как да бъде използвано извънредното положение от страна на работодателя, за да прескача определени процедури, да съкращава служители, да намалява работното време и заплащане. 

Слабата страна в трудовите отношения е работникът и ако някой има нужда от подпомагане, е той, независимо че не може да плати 80 лв. за консултация

Нима не е възмутително да учиш работодателя как да си спести разходи и да плаща по-малко на работника?" – заключи Григорова.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Николов-Дизела

Крачката, която никога не е последна

Къде се случва един рекорд, преди да бъде осъществен физически – в сърцето, в ума, във волята за победа? На какво ни учат провалите и защо в книгата, посветена на живота му "Предпоследната крачка" – на неуспешното преминаване на Ком-Емине е отделено повече място отколкото на успешното? За тези неща разказва човекът "Главен герой" на "Нашият ден" Кирил..

публикувано на 13.07.20 в 12:20
Когато през 2000 година д-р Китов поставя временната конструкция, предназначена да пази безценните находки от идващата зима, едва ли някой е предполагал, че след 20 години, тези дъски още ще стоят.

Какво се случва с разкопките в Старосел 20 години по-късно

На 13 юли се отбелязват 20 години от началото на археологическите разкопки на тракийския култов комплекс край Старосел. През 2000 г. там проф. Георги Китов и екипът му откриха най-големия тракийски култов комплекс – Четиньовата могила.  Какво се случва с това мащабно откритие 20 години по-късно – разказва археологът и зам.-директор на НИМ проф. Иван..

публикувано на 13.07.20 в 09:43
Изцелението на бесноватия

Съвременните измерения на бесовете

Вгледаме ли се в своите постъпки, ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога сякаш някаква тъмна сила ни подтиква да вършим злини, дори без да ги осъзнаваме и окачествяваме като такива. Неслучайно св. ап. Павел отбелязва силата на злите духове, които ни въздействат: „Не доброто, което искам, правя, а злото, което не искам, него..

публикувано на 12.07.20 в 08:20
Исторически парк край село Неофит Рилски

История с капитални букви

Какво представлява комплексът „Исторически парк“ край село Неофит Рилски и защо предизвика интереса и въпросите на журналистите? Как се финансира това начинание? Имат ли защита акционерите, участващи с парите си в проекта? Може ли да се набира капитал без  одобрен проспект от Комисията по финансов надзор? Остават ли въпроси, зададени от..

публикувано на 10.07.20 в 10:25

Деница Аргиропулос: Щастлива съм с предците си

Деница Аргиропулос е заряд от усмивки, смелост, независимост, уважение към предците и щура, нежна и горда майка на Киара. Рожбата на артистичното семейство на Кирякос Аргиропулос и Пламена Гетова обича да казва, че крушата не пада по-далеч от дървото. В нейния случай това се оказва вярно, но гарнирано с ароматите на по-динамични и променящи се времена,..

публикувано на 09.07.20 в 11:26