Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвети за уволнение от Инспекцията по труда

Снимка: архив

Uvolni.me (Има начин!) – сайт с това многозначително заглавие е собственост на Николай Стоянов, главен юрисконсулт на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ), институцията, натоварена със задължението да бъде опора на работещите.

Нещо повече, Стоянов заедно с Теодора Дичева, началник на отдел „Социална политика, образование и здравеопазване“ към Омбудсмана на Република България и 11 години директор на Правната дирекция в ИА ГИД, водят семинар с такса 80 лв., който в разгара на кризата с пандемията запознава работодателите с начини да уволняват служители, без те да имат възможност да се защитят в съда.

Експертите, призвани да защитават служителите, съветват работодателите как безпроблемно да се освобождават от тях. Звучи като публикация в сайта "Не!Новините", но е факт.

"Нашият ден" покани за коментар по темата Николай Драганов от електронното издание "Барикада", който е платил таксата от 80 лв., за да присъства на семинара и публикува статия в изданието; Дина Христова, началник отдел „Връзки с обществеността и административно обслужване“ към ИА ГИТ, и Ваня Григорова от "Солидарна България".

Въпросът не е само доколко законови са действията на главния юрисконсулт, но и чисто морален – как в разгара на кризата, в която хиляди служители изгубиха работните си места, представители на една от малкото институции, отговорни да защитават правата им, сочат вратичките в закона и дава съвети как да се преодоляват пречките за уволнение.

Чуйте коментара на Николай Драганов:

Според Дина Христова агенцията не само има право, но и задължение да консултира и работодателите, и работниците, и подобна практика не противоречи нито на закона, нито на етичните стандарти, и не става въпрос за конфликт на интересиТя потвърди, че главният юрисконсулт Николай Стоянов вече не е служител на агенцията.

"Трудно мога да срещна работник, комуто са отделени два часа и половина, за да му бъде разяснено подробно какви възможности му дава Кодексът на труда.

Когато едни хора могат да си платят за консултация, те ще получат детайлни насоки какво е заложено в Кодекса – коментира на свой ред Ваня Григорова.

Има разлика между това да се консултира работодателя и е друго да му се посочи точно какво да използва, за да заобиколи закона и да уволни работника, включително когато работникът е майка с дете или човек с увреждане.

Това е било дискутирано в семинара" – каза Григорова, която е запозната със съдържанието му и изтъкна друг важен детайл:

„Притеснително е мълчанието от страна на омбудсмана, тъй като неин служител Теодора Дичева, 11 години директор на Правната дирекция, е била другият лектор на семинара и е разяснявала как да бъде използвано извънредното положение от страна на работодателя, за да прескача определени процедури, да съкращава служители, да намалява работното време и заплащане. 

Слабата страна в трудовите отношения е работникът и ако някой има нужда от подпомагане, е той, независимо че не може да плати 80 лв. за консултация

Нима не е възмутително да учиш работодателя как да си спести разходи и да плаща по-малко на работника?" – заключи Григорова.

Целия разговор чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54