Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всеки втори дъх, който поемаме, идва от океана

Разговор с Лида Тенева в Световния ден на океана

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Лида Тенева
Снимка: oceansciencetrust.org

"Океанът движи климата, всички сме свързани с него. Всеки втори дъх, който си поемаме, идва от океана. Същевременно само 10% от световния океан е в защитена зона, което е два пъти по-малко от защитените зони на сушата.

Има начин океанът да произвежда енергия, да осигурява изхранването на човечеството, както и изнамирането на редица лекарства, стига, разбира се, човешката дейност да е щадяща и балансирана, не да експлоатира безогледно богатствата му."

Чуйте какво разказва Лида Тенева – Директор научни изследвания в California Ocean Science Trust. 

Лида Тенева е изследовател на кораловите рифове, има голям опит, натрупан в Барбадос, Доминиканската република, Големия бариререн риф в Австралия, Френска Полинезия, Фиджи, Хавай и др. Тенева изследва въздействието на климатичните промени върху океанските екосистеми, работи с местни общности за устойчив риболов и участва в изграждането на изследователски програми. Бакалавърската си степен по геология Тенева получава в колежа Маршъл, има магистърска степен по климатология от Колумбийския университет и докторат по екология към Станфорд.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Ковачев

Проблемът между България и РСМ не трябва да става част от ЕС

Днес е денят на загиналите българи за Македония. Отбелязва се от 1923 година на църковния празник Свети дух по инициатива на Македонската студентска организация “Вардар“ През 1934 година този празник е забранен, но се възражда през 1990-та. Така става известен и като Ден на Македония в България. В тази ключовата седмица поглеждаме към..

публикувано на 21.06.21 в 11:17

Какво показва „Индекс на щастието на българите“ за 2020 г.

Когато се каже “индекс на щастието“  повечето хора се сещат за малка държава в Хималаите – Бутан, която отрича брутния вътрешен продукт като основен показател за развитие и го заменя с “брутно национално щастие“. От 1971 г. тя въвежда официално и измерване на индекс на щастието. А през юли 2011 г. общото събрание на ООН приема резолюция, с..

публикувано на 21.06.21 в 09:31

Весела Вацева: Най-големите нарушители на законите у нас са политиците, които ги създават

Министерството на културата организира конференция "Държавата и медиите". Като един от най-важните проблеми във взаимоотношенията между държавата и медиите бе изведена прозрачността при финансирането на медиите и възможността всяка медия да бъде притиска н а през някакви финансови механизми. В този контекст особено..

публикувано на 21.06.21 в 09:15

Отбелязваме празника Свети дух

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник. На този празник Православната църква почита Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица. Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници, които всяка година са на различна дата. През 2021 година 21 юни е и денят на лятното..

публикувано на 21.06.21 в 08:49

Същността на Църквата Христова

Разказът за слизането на Светия Дух над апостолите се намира в книга „Деяния апостолски“, а празникът се чества на петдесетия ден след Възкресение Христово, който винаги се пада неделя. Господ Иисус Христос дава обещание на учениците Си за изпращане на Дух – Утешител, Който ще ги напътства във всяка истина и ще остане с тях, още преди да пострада на..

публикувано на 21.06.21 в 07:55