Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как ще премине София прайд 2020

БНР Новини

Тази година "София прайд" отложи шествието си. Организаторите планират онлайн събития, инициативи и кампании и то не само в София.

"Независимо от сегашната ситуация ние ще продължим да бъдем видими и да предлагаме помощ и солидарност за всеки. Нашата работа за равни права и свободата да обичаш, когото пожелаеш, няма да спре", се посочва още в съобщението на организаторите.

Какво се промени за времето откак се провежда шествието, всяка година от 2008 насам? Промениха ли се хомофобските нагласи в обществото и стана ли по-лесно за хомосексуалните младежи да се приемат такива, каквито са?

В "Нашият ден" адв. Деница Любенова от младежкото ЛГБТ прави равносметка на постигнатото, на онова, което още липсва на законодателно ниво и разказва за предстоящите събития в програмата на София Прайд 2020.

Шествие тази година няма да има, но на 13 юни в онлайн концерт ще вземат участие Иво Димчев, Рут Колева, Мила Роберт, Прея и много други.

"София прайд" ще бъде част и от първото онлайн събитие Global Pride 2020 на 27 юни.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономически тенденции в малкия град по време на пандемия

Как се промени животът в малките селища вследствие на пандемията през 2020 година? Анализът на Института за пазарна икономика, който ще излезе след няколко дни (на 26 януари), засяга най-вече регионите на България и по-точно някои лоши икономически тенденции – последствия от пролетния локдаун и всички мерки срещу коронавируса. Това коментира в..

обновено на 21.01.21 в 14:59
Стефан Георгиев

Ст. Георгиев: Не повишаваме качеството на демокрацията с предстоящите избори

За какво гласуваме всъщност? За придобилата вече практика демократична същност на изборите през 2021 година и за всички съмнения именно към тази вече създадена демократична система (повече като написани правила), за особената пандемична обстановка, в която ще се проведат изборите тази година, както и каква е мотивацията на гражданите да отидат или..

публикувано на 21.01.21 в 11:45

Ден на родилната помощ в България

Бабинден е един от най-големите народни женски празници. Посветен е на бабите – това са жените, които помагат при раждане, на младите булки и невести. От древността този ден е подчинен на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са бабували на родилките. Първото българско бебе (момиченце) за годината се роди във Варна в..

публикувано на 21.01.21 в 08:50
доц. Росен Калпачки

Няма пряка връзка между тежестта на Covid-19 и неврологичните усложнения

Лекарите от УМБАЛ "Св. Анна" приложиха плазмафереза, за да спасят 60-годишен мъж от тотална парализа в резултат от развитието на синдрома Гилен-Баре, в следствие на преболедувана инфекция от Covid-19.  Доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната УМБАЛ „Света Анна”, коментира случая в "Нашият ден": " Гилен-Баре е тежко..

обновено на 20.01.21 в 16:21

Харалан Александров: Обществото ни е силно фрагментирано – електорално, ментално и културно

Може би конкретните събития около встъпването в длъжност (или както го наричат напоследък инаугурация) на новия президент на САЩ Джо Байдън изглеждат като нещо, което не ни засяга пряко. Световният избирател обаче се променя под въздействието на тази динамика и вероятно променя мястото, на което се намира. Дали и как?   Социалният антрополог Харалан..

обновено на 20.01.21 в 13:17