Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Аларма“ с Анджелика Съмър – (радио)документално от Кьолн

БНР Новини
Снимка: Йоан Сугарев

Как изглежда (и звучи) Кьолн по време на и след пандемията, какво е политическо инди(за съжаление това все още трябва да се обяснява у нас), с какви стереотипи на Запад се сблъсква човек, избягал от България именно поради консерватизма и агресивните форми на дискриминация у нас, какво карат караконджулите в багажника на военните си джипки, накъде плуват малките рибки и дали това (като посока) има нещо общо с независимия културен сектор… 

Тези и много други теми екип Цветан Цветанов / Яна Пункина от „Аларма“ обсъжда заедно с Иван Стоянов / Анджелика Съмър / Питър Найтингейл. Петимата – едновременно в централното студио на програма „Христо Ботев“, в радиотеатралното Второ студио на БНР и в различни паркове, превозни средства, студентски общежития в Кьолн – разговарят още за предстоящото онлайн издание на „София Прайд“ (тази събота, 13 юни), където и Анджелика е ключов участник от разстояние – с премиера на новата версия на песента си Don’t Be A Homophone (двуезична и на укулеле, а не на пиано). 

Междувременно, тази сутрин Анджелика пусна още една песен по темата – О, как омъжил се бих!“ – лирична и незлоблива социална сатира с кучета и деца, танцуващи шаферки със страшни имена и много слънчево настроение.

Това предаване е своеобразно продължение на едно предишно издание на „Аларма“ от началото на годината, осъществено от Яна Пункина. А и то самото си има продължение – във втората част наАлармав понеделник (15 юни), където Анджелика, Иван и Питър, автори на първата българска песен за коронавируса, разказват за литературните си влияния – Кортасар, Павич и т.н., за квартета-квинтет The Strawberry Finns за други работи…


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерих Корнголд

Ерих Корнголд – безспорен феномен в музикалната история

Обявен от Густав Малер за дете-чудо, Ерих Корнголд усвоява тънкостите на музиката с помощта на Александър Цемлински. Талантът на Корнголд е безспорен и много големи музиканти от 20 век стават първи изпълнители на композициите му. Сред тях са инструменталистите Артур Шнабел, Карл Флеш, Яша Хайфец, Паул Витгенщайн, също диригентите Артур Никиш и Феликс..

публикувано на 17.01.21 в 10:00

Фиоренца Косото – звезда с ослепително сияние

Знаменитото италианско мецосопрано стъпва на голямата сцена, когато е на 22 години. Исторически миг, тъй като през 1957 г. в Ла Скала е световната премиера на „Диалози на кармелитките“ от Пуленк. Две години по-късно е дебютът ѝ в Ковънт Гардън в „Медея“ на Керубини. На достолепната сцена Фиоренца извайва едни от най-ярките си роли: Амнерис, Еболи,..

публикувано на 16.01.21 в 08:15

Програма на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 януари 2021 година

16 януари 3.00 часа – Ейвинд Грувен (1901-1977), ув. Хьоларлюд, oп. 38. 3.07 часа – Йозеф Хайдн (1732-1809), Финал. Алегро из Концерт за тромпет и оркестър в ми бемол мажор Hob. VIIe:1. Соло тромпет - Уле Едвард Антонсен. 3.13 часа- Томазо Албинони (1671-1751), Алегро из Концерт за тромпет в си бемол мажор, oп. 7. Соло тромпет – Уле Едвард Антонсен...

публикувано на 15.01.21 в 09:16
Боб Минцър

Музикален размер XL

Музикалното въведение в „Джаз клуб“ този път е ефектна композиция на саксофониста Боб Минцър, наречена „Ню Рошел“ – град в щата Ню Йорк и родно място на музиканта. Изпълнението е на Bob Mintzer & All L.A. Band.  Десетилетия наред саксофонистът е неотделима част от американския инструментален квартет „Йелоуджакетс“ (Yellowjackets), а записът на „Ню..

публикувано на 14.01.21 в 09:00
Андреа Витело

Андреа Витело – Важно е да се свири музиката на днешния ден

Поводът за срещата с италианския диригент Андреа Витело е издаденият неотдавна негов диск „Октети“, записан със „Солистите на Скалата“, в който са събрани Октет за духови инструменти на Игор Стравински, Октет на Петер Йотвьош, Октет на Алесио Елиа, „by heart“ на Албертас Навикас и „Gargoyles in love“ на Рита Уеда. На 10 септември миналата година..

публикувано на 13.01.21 в 09:52