Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"101 отбивки в София" – съвременен наръчник към съвременната столица

Какво правят пътешествениците по време на карантина? Отговорът на автора на поредицата книги "Отбивки" Иван Михалев е "Пишат книги". Последната е "101 отбивки в София".

"Всички книги за София засягат само миналото на този град, затова реших да обърна внимание и да направя една малка снимка на града днес", каза в "Нашият ден" Иван Михалев.

Продължението на бестселъровата поредица на Иван Михалев „101 отбивки” пренася читателя в София, за да открие всички знайни и незнайни потайности на града. Иван, вдъхновен от недоволството си, че повечето гидове за София се фокусират изцяло върху миналото – върху места и обекти, които в голямата си част вече не съществуват – решава да напише книгата, която сам иска да чете: съвременен наръчник към съвременна София, с нейните хора, места и случки.

Чуйте повече в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55

Изложба с произведения на Наум Хаджимладенов в София

През лятото на 2024 година се навършват 130 години от рождението на изтъкнатия български художник, живописец и график Наум Хаджимладенов (1894 -1985 г.). Годишнината се отбелязва с възпоменателна изложба в Художествената галерия "Проф. Васил Захариев" в родния град на твореца Самоков и столичната галерия Artmark . Наум Хаджимладенов е един от..

публикувано на 27.08.24 в 08:10

Хуан Карлос Отеро ще води първия у нас професионален уъркшоп по фламенко

Испанският хореограф, танцьор и преподавател Хуан Карлос Отеро пристига след броени дни в нашата страна. В София той ще води първия за България професионален уъркшоп по фламенко танц. Заниманията ще се проведат от 7 до 11 септември в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала", а организатор е фондация "Ден Гри". Уъркшопът, който е..

публикувано на 26.08.24 в 17:50
Георги Караманев, Етиен Янев и Радина Владимирова

Дигитални двойници – за и против

Искате ли да общувате с дигитален двойник на ваш близък или любим човек? Бихте ли позволили вашите близки да общуват с ваш дигитален двойник след вашата смърт? Къде са границите на идентичността, човешкото и добрия вкус в дигитална среда? “Вечното аз” е във фокуса на дискусията в това издание на “Гласът на времето”. В него се обсъжда възможността..

публикувано на 26.08.24 в 16:00
Александра Георгиева

Големият приз на "Речни ноти" е за Александра Георгиева от Бургас

Александра Георгиева от Бургас спечели голямата награда на 23-ото издание на Международния конкурс "Речни ноти", който се проведе в Тутракан. Наградата ѝ беше връчена от председателя на журито, композитора Хайгашод Агасян, съобщават организаторите за БТА. Тази година в конкурса участваха над  100 млади изпълнители  от цялата страна, Полша, Румъния и..

публикувано на 26.08.24 в 11:47