Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И озонотерапията със знак плюс-минус

| обновено на 19.06.20 в 08:47
Снимка: Pexels

За древните гърци Панацея е била богиня: сигурно затова да си уговориш среща с нея въобще не е проста работа. Доказва го дори развенчаването на озонотерапията като панацея за всекиго и за всичко – в наши дни.

Че озонът се състои от три кислородни атома, го знае всеки. Че се характеризира с нестабилност, способност за бързо разлагане и висока окислителна активност – също. Както и другото – че се образува в атмосферата на нашата планета на височина около двадесет и пет километра при наличие на кислород под въздействие на слънчевата радиация, образувайки защитен слой, бариера за вредните ултравиолетови лъчи.

Кога обаче той може да се окаже полезен и кога вреден в случаите, когато се използва екологично и здравословно-терапевтично – в това число за превенция от коронавирусна инфекция?   

За загадките на „капризния“ озон узнаваме от разговора с електрофизика от Стара Загора проф. инж. Жеко Ганев, ръководител на фирма, която от години разработва ефективни физикохимични озонови технологии.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Азбуката на живота и кутията на Пандора

Как се промениха разбиранията ни за гените? Какво се случва с разчитането на човешкия геном и шеметното развитие на технологията CRISPR, която позволява редактиране на гени. Това поражда колкото надежди, толкова и опасения. В съвсем обозримо бъдеще вероятно наистина ще можем да премахваме заплахата от развиване на вродени заболявания, но къде..

публикувано на 13.05.21 в 16:10

Приматоложката Джейн Гудол с участие в Софийския фестивал на науката

Джейн Гудол е истинска легенда в науката. В 2019 е обявена от списание "Тайм" за една от стоте най-влиятелни личности на нашето време. На 15 май от 20 ч. в зала „Космос“ на София Тех Парк световноизвестната изследователка на шимпанзетата Джейн Гудол ще се появи онлайн пред българска публика в рамките на Софийския фестивал на науката, организиран от..

публикувано на 13.05.21 в 12:19
Иван Михайлов

Премълчаната история на последния български комита

Наричат го още Воин на оскърбените българи, последния „цар“ на македонската организация ВМРО. Това е Иван (Ванчо, Ванко, Ванче) Михайлов. Роден на 26 август 1896 г. в Ново село, Щипско. Най-обичаният и най-обругаваният, най-противоречивият за някои историци, за други най-праволинеен дух на родолюбец. Защо го наричат велик българин, защо е обявен..

публикувано на 13.05.21 в 08:54
Башчанската плоча (11 век) – един от най-старите запазени глаголически текстове

Език свещен богослужебен

Поредният разговор за думите, точно в празничния 11 май, в който православната ни църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий – просветители на славянството и съпокровители на Европа, е за славянския български език, който е признат и се утвърждава като свещен богослужебен език не само в славянския православен свят. От опит знаем,..

обновено на 12.05.21 в 17:35

На хайван-пазар в Манила

Филипините! За българите това е далечна държава, която влиза в новините само ако я овършее тайфун, разлюлее земетръс или си има първа дама с гибелна слабост към обувки. За западняците архипелагът е източник на безупречна прислуга, покорни съпруги и отдих на копринените плажове на Палау и Боракай. Да, Филипините са всичко това. Но не само. Когато..

публикувано на 12.05.21 в 11:12