Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн инспектиране на онлайн обучението

Снимка: olympicbg.org

Извънредната епидемична ситуация изправя експертите от Националния инспекторат по образованието пред съвършено непозната реалност. Налага се да реорганизират работата си и да проверят дали показателите за оценка на качеството на предучилищното и училищното образование могат да се приложат и при дистанционно наблюдение на обучението.

Критериите „сработват“, макар че няма технология, която да замени живия контакт – в случая между инспекторите и педагозите. Оказва се, че необичайната ситуация само откроява съществуващите различия между учителите, училищата и директорите в разбиранията и подхода им към работата и още веднъж потвърждава, че силно централизираното управление, еднаквите изисквания и остарелите методи на преподаване не са в услуга на доброто образование.

Извънредното положение прави очевидно доколко подготовката на учителите и допълнителната им квалификация е ефективна и подходяща. Там, където училищните ръководства са се погрижили за обучението на преподавателите в съвременни технологични средства и методи, преходът към дистанционна работа е бил значително по-безпроблемен. Въпреки техническите затруднения и напрежението, отново се доказва, че творческият дух и професионализмът на учителите и директорите е съществен фактор за качественото образование. Някои от първите изводи на инспекторите представя д-р Анелия Андреева, директорка на НИО.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аз ще бъда с чудна рокля, принтирах я сама

Модната индустрия е от онези, които ковид кризата ще промени радикално. В пред-ковид света глобалната модна индустрия произвеждаше около 150 милиарда артикула годишно, цифра далеч надхвърляща потребностите на световното население от облекло. Днес големите модни марки намаляват броя на физическите магазини и се пренастройват към онлайн продажби, но целият..

публикувано на 09.07.20 в 16:13
Картина от Стоян Венев

За тънкио намек и дебелио край

Става дума за не дотам свенливия и не дотам деликатния еротичен фолклор на предците ни. Впрочем, както и с всяка друга тема, от значение е кога и с кого говориш за „онези” неща. Мъжката подпийнала компания в селската кръчма или женската, също почерпена, на Бабинден са благодатната среда за размяна на доста пиперливи думи и жестове. За непосредствено..

публикувано на 07.07.20 в 18:03
Доха през нощта, гледана от залива Корниш

Мол за соколи в Доха

В „Покана за пътуване“ Магдалена Гигова разказва за впечатленията си от летището на Доха. Във времена на пандемия, в които можем само да мечтаем за самолетни полети, реших да ви разходя из Hamad International Airport – летището на Доха. И да ви водя на мол за соколи. Като имате предвид, че брутният вътрешен продукт на Катар е 200 млрд. долара, няма да..

публикувано на 07.07.20 в 10:40

Тиранията на богатия избор

Колкото повече избор имаме, с толкова повече свобода разполагаме. На теория е така, но следващия път, като се озовете пред стелаж с десетки видове портокалов сок или сос за спагети, вече не сте толкова убедени. Парадоксалното следствие от твърде много избор е, че се парализираме и отлагаме решението . Когато имаме твърде много избор, се плашим, че ще..

публикувано на 07.07.20 в 09:20
Езерото Малави е дълго 365 мили и широко 52 мили

Малави – цветна, тиха и изпълнена с живот

Малави е страна, за която не знаем почти нищо. Мнозина я свързват с благотворителната дейност на Мадона, която осинови дете оттам. Малави е сред най-бедните страни в традиционното бедната Африка, същевременно там са едни от най-красивите кътчета на планетата. Държавата няма излаз на море, а е разположена около едноименното езеро, което наричат и..

публикувано на 06.07.20 в 13:58