Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владимир Пенев: Да празнуваме живота всеки ден

Владимир Пенев
Снимка: БГНЕС

Народният театър „Иван Вазов” продължава лятната си програма на открито с премиерата на „Всички страхотни неща” от Дънкан Макмилан. Оригиналното заглавие на пиесата на известния британски драматург е “Every brilliant thing”.

Представлението е моноспектакъл на актьора Бойко Кръстанов, който е поканил Владимир Пенев да го режисира в първата му самостоятелна изява на сцената.

„Аз много харесвам Бойко като актьор, мисля, че той е един от най-значителните млади актьори, които имаме, с много сериозно отношение към работата. Спектакълът е една съвсем нова форма, жанр, в който ние нямаме традиции – близо е до stand-up комедията, до импро театър, до интеракция с публиката, прилича на инсталация също така. Той не е театър в традиционния смисъл на думата и който дойде и го гледа, ще преживее нещо изключително приятно, убеден съм. Това е нещото, което мисля, че трябва да се прави в условията на коронавирус, карантини и затруднения при живия контакт с публиката. Защото представлението – такова, каквото сме го направили с Бойко, може  да се случи на поляна, може да се случи рано сутрин, може да се случи много късно вечер, може да се случи навсякъде.”

А какво съдържа личният списък със страхотни неща на Владимир Пенев

„Моят списък със страхотни неща включва едно просто и малко изискване – да се радваме на живота, да го празнуваме, да не го мъчим, да не го бутаме, да не го теглим, да не употребяваме за живота глаголи, които са в негативен план, а напротив – позитивни. Да му се радваме, да го празнуваме, да го честваме тоя живот всеки, всеки Божи ден – празник, делник, всичко да бъде свързано с празнуването на живота, благодарност за това, че сме живи, че ни има. Моята голяма цел във всеки ден е да усмихна поне един човек, да му дам повод да се засмее и да бъде радостен. Тогава мисля, че денят е минал хубаво. И чакам следващия.”

Първите срещи на представлението с публика са на 3, 4 и 5 юли. Тогава то ще се играе на малката сцена на открито „Зад театъра“, а официалната премиера ще бъде наесен - с надеждата, че тогава театрите ще могат да работят нормално и на закрито.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Учим немски и играем театър“ в Русенската библиотека

Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе предлага на децата още една възможност за приятно и смислено прекарване на ваканцията.  От 10 до 27 август Немската читалня в библиотеката, в сътрудничество с Гьоте-институт България, организира Творческа работилница „Учим немски и играем театър“. В нея могат да участват деца, завършили 3-ти, 4-ти, 5-и или..

публикувано на 07.08.20 в 10:05

Хилда Казасян преди Банско джаз фест

Цветен летен джазов концерт открива 23-тото издание на Банско джаз фест. Това е концертът на певицата Хилда Казасян, която представя своя проект Jazz Summer, заедно с Христо Йоцов – барабани, Живко Петров – пиано, Михаил Йосифов – тромпет, Димитър Карамфилов – контрабас.  "Имам късмета да съм се родила с нагласата да търся във всичко причина..

публикувано на 07.08.20 в 09:33

"Българско кино общество" откри своя ежегоден конкурс за сценарий на късометражен филм

"Българско кино общество" откри своя ежегоден конкурс за сценарий на късометражен филм. Основната тема на 18-ото издание на конкурса е „Свидетел” и тя може да се интерпретира по всякакъв начин от участниците. Приемат се сценарии за всички видове филми: игрални, анимационни, документални, експериментални, във всички жанрове.  Конкурсът е отворен за..

публикувано на 07.08.20 в 09:23

Националният конкурс "Хумор и сатира" 2020 в гр. Кубрат се проведе за 13-и път

Националният конкурс "Хумор и сатира" 2020 в гр. Кубрат се проведе за тринадесета поредна година под мотото "Зная го от твърде млад, за което нося грях: Вместо да умрем от глад, нека да умрем от смях!". Конкурсът възниква през 2007 г. по идея на Клуб „Жарава”. Същият предизвика голям интерес в страната и до днес в него са участвали над 1400..

публикувано на 06.08.20 в 11:54

Николай Урумов: Ние не играем на сцената, ние живеем на нея

Един от най-обичаните български актьори кани на емоционална разходка в своя театрален свят. Николай Урумов представя тази вечер (6 август) под открито небе автобиографичния си моноспектакъл „От роля в роля“.  Представлението е колаж от любими роли и песни, които актьорът е играл и изпял през годините, но и възможност за надникване във вълшебния свят на..

публикувано на 06.08.20 в 10:15