Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Накъде да поемем в почивните дни

Добре дошли в Самоков

4
Исторически музей, гр. Самоков
Снимка: Дарина Арнаудова

Питате се накъде да поемете през почивните дни? Богатият архив на предаването "А сега накъде" разполага с ценни идеи за пътувания в рамките на деня. Предлагаме ви аудиоразходка до Самоков, където, по всичко личи, има какво да се види.

Полезно е да се знае също, че наблизо е Мальовица, откъдето тръгват много маршрути във високото. Ако сте с деца – можете да се разходите в района на Бели Искър, където тръгва хубава и лека екопътека край реката.

Може да се отбиете в Сапарева баня, Белчин баня или Долна Баня.

Понеже говорим не само за пътуване в миналото, а чертаем маршрути и за онези неща, които можем да видим днес,  Любомир Николов ще ни даде конкретна идея къде можем да разгледаме модел в реални размери на самокова.


Както казва Любомир Николов, за да видите самокова в действие, да чуете оглушителния шум, който произвежда, трябва предварително да се обадите в Туристическия център в града, за да ги предупредите кога искате да отидете. Но все пак  това пътуване - не може да завърши, без да надникнем в отново в Историческия музей в Самоков.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Връх Безбог в Пирин

С Бог на връх Безбог

Нашата страна се гордее с много планински върхове, които крият мистерии на повече от 2000 метра надморска височина. Един от тях е Безбог, част от загадките на който разгадава предаването „Безбог и планинските спасители“ . Как и защо не на шега хората от Планинската спасителна служба, която съществува в този район на Пирин още от 1933 г. са решили да..

публикувано на 03.08.20 в 15:08
Ритуални танци от преди последното заледяване на Централна Европа – праисторически запис в пещерата „Марура“

Премълчаната история на магичните знаци от българската непреходност

Кои са реликвите и артефактите, оставени от първите европейци, които ни водят към дълбините на безпаметното време, властвало по нашите земи? За някои от тях е писано, но в този разговор се спираме на най-важните от тях, колкото и загадъчни и смущаващи да са техните послания. Защото тези послания разкриват последователно непреходното и надграденото в..

обновено на 30.07.20 в 09:57
Къдроглавият пеликан

Златните криле в резервата „Сребърна“

В своето предаване от поредицата „Природните резервати на България“ Елена Кортел ни повежда към северната ни речна граница, където в близост до река Дунав царуват много уникални биологични видове, за които ни припомня краткият вариант на днешната Радиоенциклопедия. Сред тях е и превърналият се в емблема на резервата „Сребърна“ къдроглав пеликан, прославил..

публикувано на 29.07.20 в 14:20

Колкото по-цветно, толкова по-сиво

Парадокс? Ни най-малко. Достатъчно е да погледнем малко по-отдалеч съвременните градове. Многоцветните сгради, допълнително нашарени   с безброй реклами и пъстри витрини, създават общо впечатление за сивота. Цветовете са ключов елемент в архитектурата, с кои свои характеристики – чуйте в поредицата на „Радиоенциклопедия“  „Цветно, по-цветно…..

публикувано на 28.07.20 в 16:24
Крепостта Землънград се намира на десния бряг на р. Струма

Земенският пролом и манастир

Поредната от нашите „Приказки за скали и вода“ с автор Роза Дамянова в джобен формат ни отвежда към предаването „Земенския пролом и манастир“ – район, определен от Константин Иречек в книгата му „Пътувания към България“ като „най-красивият кът на Балканския полуостров“. Защо? – отговорът се крие в краткия откъс от предаването. А какво общо има тази..

публикувано на 27.07.20 в 16:20