Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Онлайн Марсианско нашествие

Всички пътища на човешките космически полети (евентуално) водят към Марс. Така, най-общо казано, изглежда ситуацията – особено в последно време.

Както научаваме на Ratio Online: Марсианско нашествие, пътуването до Червената планета може да стане по два начина. Единият е чрез директно изстрелване, когато Земята е относително близо до Марс. Това обаче ограничава периода, в който могат да се случват изстрелванията. След кацането си на Червената планета астронавтите ще трябва да изчакат година и половина, за да могат да се върнат по същия начин.

2020-а е годината, през която от Земята към Марс ще бъдат изстреляни не една, а няколко космически мисии. Те включват както орбитални апарати, така и поне два приземяеми апарата с марсоходи. Ще видим и първия човешки апарат, който ще извърши полет в атмосферата на Червената планета. Ratio организират на 14 юли онлайн събитието „Марсианско нашествие“. Събитието се осъществява с подкрепата на Европейската космическа агенция (ЕКА). Целта на мисиите е изучаването на далечни светове и разширяването на човешките хоризонти. Това марсианско нашествие може да ни даде отговора на едни от най-фундаменталните въпроси, задавани днес: "Сами ли сме?" и "Съществуват ли други форми на живот в Космоса?" Отговорите на тези въпроси биха променили мирогледа на човешката цивилизация и биха спомогнали за ускоряването на научния и технологичен прогрес.

Астрофизикът и стипендиант на НАСА Тихомир Димитров разказва повече в "Нашият ден":

"Живеем в уникално време. Хората могат наистина да постигнат и най-смелите си мечти. Всеки от нас е мечтал като малък да стане астронавт. Но това е все по-вероятно. Във време, когато големите космически визионери (Илон Мъск, Джеф Безос, Ричард Брансън) полагат основите на космическата инфраструктура, посредством която много хора ще могат да пътуват скоро до космоса, всеки, дори децата в България, могат да кажат "Аз ще изпълня своята мечта". Още звучи налудничаво, но започва да звучи и все по-реално."

Революцията в ракетостроенето вече е реалност

"Ракетите, които използваме от 5 години насам, могат да се преизползват повече от веднъж. Можете да си представите какви ще са последствията от това в близките години... Ракетата започва да прилича на самолет. Много хора ще могат да пътуват до космоса и по този начин човешката цивилизация да стане междупланетен вид!"

Чуйте още в звуковия файл.

Тихомир Димитров е астрофизик, инженер и космически визионер, основател на космическа академия за деца Space Academy в България. През 2015 г. Тихомир печели стипендия и завършва програмата "Космически науки" в САЩ, която се организира в сътрудничество между НАСА и Международния космически университет. По време на програмата се запознава с тогавашния директор на НАСА и бивш астронавт на космическа совалка – Чарли Болдън, втория човек, стъпил на Луната – Бъз Олдрин, и посещава фабриката на частната космическа компания SpaceX на Илън Мъск в Лос Анджелис. През 2017 г., вдъхновен от видяното в НАСА, решава да създаде космическо училище за деца в България – Space Academy, където българските деца да имат възможност да научат всичко за Космоса. Тихомир мечтае в близко бъдеще да види Земята от Космоса, да посети Марс или да участва с инженерни или научни познания в построяването на ракетите и космическите апарати, които ще заведат човечеството до други планети. 
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силата на слабите контакти

Момичето от кафенето, възпитаният съсед, колегите, с които се поздравяваме в коридора, другите родители на детската площадка – хората, които едва познаваме, формират външния ни кръг познанства, за разлика от близкия – роднини и приятели. През 1973 г. социологът Марк Грановетер, професор в Станфорд, публикува своя труд  The Strength of Weak Ties..

публикувано на 07.08.20 в 13:28

Лятна педагогическа академия

Въпреки преумората и стреса на учителите от месеците на дистанционно преподаване и неизвестните за предстоящата учебна година, а може би тъкмо заради това, професионалната педагогическа общност има нужда от споделяне на опит и откриване на нови идеи и посоки за работа. Летните академии на сдружение „Професионален форум за образованието“ предлагат това,..

обновено на 07.08.20 в 11:00

Природни пещерни фантазии

Пещерата Венеца се намира недалече от Белоградчик в Стара планина. В нея освен забележителни сталагтити, сталагмити и сталагтони могат да се открият и далеч по-редки карстови образувания, които растат не по вертикала, а... настрани. Пак там любителите на природните забележителности под земята могат да срещнат „Божествен пръст“ и Божествена ръка“, както и..

публикувано на 05.08.20 в 15:05
Часовник, изработен от Жан-Пиер Латц във Франция в средата на 18-и век, включен в колекцията на Ермитажа, Санкт Петербург, Русия

Време на около... ръка разстояние

За времето като феномен е изговорено и изписано какво ли не, но изненади не липсват дори при безкрайните ни опити „да го опитомим” в часовниците, за да синхронизираме секунди и минути с часове в своите всекидневни изисквания за точност.  Дали и в този смисъл времето няма да се окаже отново илюзия, както смятат някои? Отговорът издирва предаването..

публикувано на 04.08.20 в 17:09
Връх Безбог в Пирин

С Бог на връх Безбог

Нашата страна се гордее с много планински върхове, които крият мистерии на повече от 2000 метра надморска височина. Един от тях е Безбог, част от загадките на който разгадава предаването „Безбог и планинските спасители“ . Как и защо не на шега хората от Планинската спасителна служба, която съществува в този район на Пирин още от 1933 г. са решили да..

публикувано на 03.08.20 в 15:08